Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Hånd-fod-mund-syge: Sådan hjælper du dit barn bedst
Hånd-fod-mund-syge eller stomatitis vesiculosa epidemica. Se her hvad Hånd-fod-mund-syge er, hvilke symptomer sygdommen giver og hvordan man bliver smittet.
Hånd-fod-mund-syge eller stomatitis vesiculosa epidemica. Se her hvad Hånd-fod-mund-syge er, hvilke symptomer sygdommen giver og hvordan man bliver smittet.

Hånd-fod-mund-syge: Sådan hjælper du dit barn bedst

Hånd-fod-mund-syge er en af de typiske børnesygdomme. Symptomer på stomatitis vesiculosa epidemica er blandt andet blærer på hænder, fødder og i munden. Også let feber, hovedpine og forkølelse kan forekomme. Se hvordan man bliver smittet med Hånd-fod-mund-syge her.

Dette er en artikel, der handler om børnesygdommen Hånd-fod-mund-syge, hvilke symptomer sygdommen giver og hvad man som forælder kan gøre, hvis ens barn får sygdommen. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Hånd-fod-mund-syge er en af de typiske børnesygdomme og kaldes også stomatitis vesiculosa epidemica. De andre børnesygdomme er: Lussingesyge, skarlagensfeber, skoldkopper, tredages-feber, kighoste og RS-virus.

Hvad er hånd-fod-mund-syge

Hånd-fod-mund syge er en mild virus infektion, hvor barnet får blærer på hænder, fødder og i munden. Nogle børn får også let feber, hovedpine og er forkølet.

Sygdommen varer en uge og rammer især småbørn mellem et halvt og fem år, men er ikke særlig hyppig. Det har intet med mund- og klovsyge at gøre.

Symptomer

Hånd-fod-mund-syge viser sig som udslæt, der oftest er blærer. Blærerne er især hyppige i håndfladerne, på fodsålerne og på mundens slimhinden, men også på hælene og omkring neglerandene.

Blærerne er typisk to til fire millimeter og aflange samt omgivet af en rød ring. Blærer i munden bliver typisk til sår, og det kan derfor svie, når barnet spiser eller drikker. Med tiden tørrer blærene ud og heler op.

Inden barnet får blærer, vil barnet have haft forkølelsessymptomer i et par dage, let feber og nogle børn får også diarré.

Hvordan bliver man smittet?

Hånd-fod-mund-syge er meget smitsom, og smitter først og fremmest fra barnets afføring til hænder og videre til andre børn. Men man kan også blive smittet gennem luften med host og nys.

En af måderne man kan forebygge sygdommen er derfor, at vaske hænder og i det hele taget at have en god håndhygiejne.

Det er ikke farligt, at være smittet og de fleste børn mærker næsten ikke, at de har sygdommen. Sygdommen kræver heller ikke nogen behandling og optræder hyppigst om sommeren og efteråret.

Hvad kan man gøre som forælder?

Som forælder kan du ikke gøre meget andet end at holde dit barn væk fra børn med sygdommen. 

Heldigvis vil dit barn sjældent være meget påvirket af sygdommen, men blærerne og sårene kan være generende – især dem i munden. Derfor kan du give dit barn grød eller mose maden, så det er nemmere at spise. Sårene i munden kan også lindres ved, at barnet spiser kølig grød.

Lægen kan heller ikke gøre meget, da der ikke findes en behandling mod hånd-fod-mund-syge. Men hvis dit barn har feber eller smerter kan du give det paracetamol som eksempelvis Panodil, Pinex eller Pamol, der både hjælper på smerter og er febernedsættende.

Se mere om de andre typiske børnesygdomme, man som forælder skal være opmærksom på:

Kilde: Sygebørn.dk & min.medicin.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *