Er du god til at vaske hænder? Ellers følg denne enkle trin-for-trin-guide, der minimerer risikoen for, at du selv bliver syg eller smitter andre.
Når du skal vaske hænder, er det vigtigt, at du gør det rigtigt – ellers risikerer du, at der stadig sidder virus og/eller bakterier på hænderne næste gang du spiser eller rører ved dine øjne, mund og næse. Det giver større smitterisiko – både i forhold til dig selv og andre.
Men hvordan skal man så vaske sine hænder for, at det er gjort godt nok? Det kan du få svaret på i denne guide som Fødevarestyrelsen har udgivet om god håndhygiejne.
Sådan gør du
- Skyl dine hænder i lunkent vand og fordel sæben godt – husk håndleddene.
- Gnid dine hænder mod hinanden og vask håndfladerne grundigt ind i furerne.
- Vask håndflade mod håndflade med let flettede fingre.
- Vask håndflade mod håndryg på begge hænder.
- Vask begge tommelfingre.
- Slut af med at vaske fingerspidser og negle.
- Skyl omhyggeligt sæben af dine hænder og tør dem.
- Brug papiret til at lukke for vandet og smid papiret væk.
Så ofte skal du vaske hænder
Du bør ifølge Sundhedsstyrelsen vaske hænder:
- Efter toiletbesøg
- Efter indkøbsture, afhentning i daginstitutioner, ture i offentlig transport mv.
- Før du begynder at lave mad/spise
- Når du har pudset næse eller nyst i hænderne
- Når du har tørret snotnæse eller skiftet ble på dit barn
- Efter håndtering af snavset vasketøj
- Når du har håndteret råt kød, grøntsager eller jord.
- Hånddesinfektion med håndsprit kan bruges, når der ikke er adgang til vand og sæbe, og forudsat hænderne ikke er synligt snavsede
Se videoen sådan skal du vaske hænder her: