Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Luseæg: Sådan får man lus – og slipper af med dem igen
Luseæg er noget rigtig skidt at få i håret - lus er nemlig meget svært at komme af med igen og der skal både luseshampoo og en lusekam til, for at man kommer af med kløen.
Luseæg er noget rigtig skidt at få i håret - lus er nemlig meget svært at komme af med igen og der skal både luseshampoo og en lusekam til, for at man kommer af med kløen.

Luseæg: Sådan får man lus – og slipper af med dem igen

Luseæg er et mareridt – de sidder i hår, tøj og sengetøj og man kan købe sig fattig i lusekamme og luseshampoo for at udrydde de små kløende dyr.

Dette er en artikel, der handler om luseæg og hvordan man fjerner dem. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se, om det er relevant indhold. På forhånd tak og god læselyst.

Luseæg og lus. Bare ordene kan få det til at klø i de fleste hovedbunde, der kan præstere en sund og frodig hårmanke. For når først de små vingeløse insekter først har lagt æg i hårpragten, så er de meget svære at få udryddet igen. Det kan enhver forælder, der har forsøgt at bekæmpe lus hos sit barn, skrive under på.

Der skal bruges lusekam, luseshampoo og er der lus i sengetøjet, så skal det vaskes grundigt.

Kløe når lusen suger blod

Den form for lus vi får i hovedet er hovedlus – eller på latin Pediculus humanus capitis. Den er mellem 0,5 millimeter og fire millimeter lang og lever i menneskehår. Lusen suger blod, og det er dét, der fremkalder den irriterende kløe.

For at fjerne lusen er det vigtigt at bruge en lusekam og/eller luseshampoo. Kammen kan købes hos Matas eller på apoteket og luseshampoo kan ligeledes købes som håndkøb i dagligvareforretninger eller på apoteket.

Fjern lus fra børster og sengetøj

Samtidig med at man behandler med luseshampoo og bruger lusekam er det vigtigt, at man får fjernet lus de steder, hvor man har sit hår. Det vil sige i kamme og børster og i sengetøj og huer.

Det kan enten gøres ved at fryse kamme, børster og huser eller ved at vaske sengetøj. Spørg evt. på dit lokale apotek hvilken fremgangsmåde de anbefaler.

11 gode råd: Sådan forebygger og fjerner du lus og luseæg

  • Undersøg dit barn en gang om ugen – det er den bedste forebyggelse. Det er også vigtigt at undersøge barnet efter en ferie
  • Undersøg altid dit barn, hvis der konstateres lus i omgangskredsen, skolen eller institutionen
  • Har dit barn lus så husk at underrette omgangskredsen, skolen og institutionen
  • Et godt samarbejde mellem skole, institution og forældre er en forudsætning for et godt resultat i kampen mod spredning af lus. Vær åben, fortæl at dit barn har fået lus og igangsæt straks behandling
  • Finder du lus på dit barn, skal hele familien undersøges
  • Kun de medlemmer af familien, som har levende lus, skal behandles
  • Følg anvisningerne nøje
  • Kontrollér om behandlingen har været effektiv
  • Der er risiko for at blive smittet igen i perioden efter en behandling, og indtil alle smittekilder i omgangskredsen er lusefri
  • Vask eller frys kamme og børster eller læg det væk i 48 timer. Anden behandling af omgivelserne er unødvendig
  • Kan du selv efter gentagne behandlinger ikke komme lusene til livs, bør du kontakte lægen eller sundhedsplejersken.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Wikipedia, Danmarks Apotekerforening.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *