Alt Om Sundhed: Forside » Medicin » Bivirkninger ved paracetamol: Det skal du holde øje med
Ja, der er bivirkninger ved paracetamol - selvom det umiddelbart virker uskyldigt, når man tager piller mod svage smerter.
Ja, der er bivirkninger ved paracetamol - selvom det umiddelbart virker uskyldigt, når man tager piller mod svage smerter.

Bivirkninger ved paracetamol: Det skal du holde øje med

Der er bivirkninger ved paracetamol og det er vigtigt at vide. For håndkøbsmedicin med paracetamol, som eksempelvis Panodil, Pamol og Pinex, er den mest brugte medicin mod svage smerter som eksempelvis hovedpine.

Dette er en artikel, der handler om bivirkninger ved paracetamol som eksempelvis Panodil, Pamol og Pinex. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se, om det er relevant indhold. På forhånd tak og god læselyst.

Når man får ondt i hovedet så tager mange en Panodil, Pinex eller Pamol for at dulme smerterne. I disse præparater er der paracetamol og lige som alle andre lægemidler, så er der bivirkninger ved paracetamol.

Heldigvis er der generelt meget få bivirkninger ve paracetamol. Nogle af de mest kendte og almindelige bivirkninger ved paracetamol er diarre, hududslet/kløe samt forhøjet levertal.

Som meget sjældne bivirkninger – i eksempelvis Panodils tilfælde 1 ud af 10.000 behandlede), kan der forekomme:

    • Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker, almen sløjhed, tendens til betændelse (infektioner) især halsbetændelse og feber pga. forandringer i blodet (for få hvide blodlegemer og blodplader). Kontakt straks læge.
    • Alvorligt vejrtrækningsbesvær med hivende og hvæsende åndedræt. Kontakt straks læge eller skadestue. Ring evt. 112.
    • Alvorlig nyreskade med aftagende urindannelse (ved langtidsbehandling). Kontakt læge.
    • Hævelse af tunge, læber og ansigt. Det kan medføre, at luftvejene blokeres. Ring 112.
    • Bleghed, træthed og gulsot pga. alvorlig blodmangel. Kontakt straks læge.

Det gælder desuden at hvis man har en lever- eller nyresygdom skal man kun tage paracetamol efter anvisning fra sin læge. Det samme gælder for personer, der har et højt forbrug af alkohol.

Kan give hovedpine

Døjer du ofte med hovedpine og tager du derfor meget medicin mod hovedpinen, kan du udvikle det, der hedder medicinoverforbrugshovedpine – MOH.

Den kan man behandle ved et totalt medicinstop i tre måneder. Først derefter kan man igen begynde at tage medicin. Hvis du tror du lider af medicinoverforbrugshovedpine, så tag en snak med din læge.

Kan være livsfarlígt

Mens bivirkningerne ved paracetamol generelt er få når præparaterne tages korrekt, så kan et for stort indtag af paracetamol være livsfarligt.

De normale doser af paracetamol på piller – altså Panodil, Pinex og Pamol – er for voksne 2 tabletter fire gange dagligt pr. døgn. Men tager man blot få tabletter ekstra i døgnet, kan man risikere en livsfarlig forgiftning.

Det kan ødelægge leveren og i nogle tilfælde også nyrerne, bugspytkirtlen og knoglemarven. Man får umiddelbart ikke nogen symptomer de første dage. Selvom du ikke mærker nogle symptomer på overdosering, kan der være risiko for alvorlig leverskade. Så det er vigtigt, at du søger læge så hurtigt som muligt ved mistanke om overdosering

Her er lægemidlerne med paracetamol på det danske marked:

Der findes paracetamol i en lang række lægemidler, som kan købes i håndkøb. Der ud over kan man også få paracetamol i andre doser på recept samt i forskellige kombinationsmidler på recept.

Paracetamol i håndkøb findes som  Pamol, Panodil, Paratabs og Pinex. Det er alt sammen medicin mod svage smerter og de sælges som tabletter brusetabletter, mikstur og stikpiller.

På recept kan du også få de gængse håndkøbspræparater bare i større pakningsstørrelser, end i håndkøb. Desuden findes der også paracetamol i Perfalgan infusionsvæske, samt i kombinationspræparater med kodein, eksempelvis Fortamol.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Wikipedia.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *