Alt Om Sundhed: Forside » Medicin » Panodil: Sådan hjælper det mod smerter
Panodil - hvad enten det er almindelige, Panodil Zap eller Panodil Junior hjælper mod svage smerter - og er febernedsættende på grund af det aktive stof, Paracetamol.
Panodil - hvad enten det er almindelige, Panodil Zap eller Panodil Junior hjælper mod svage smerter - og er febernedsættende på grund af det aktive stof, Paracetamol. Foto: Altomsundhed.dk.

Panodil: Sådan hjælper det mod smerter

Skal du tage Panodil eller Panodil Junior og er du i tvivl om dosering, hvordan det virker, hvordan det skal tages eller andet, så se med i denne artikel, hvor vi samler alt den nødvendige information.

Panodil, Panodil Zap, Panodil Hot, Panodil Junior eller Panodil Brus. Uanset navnet ved vi alle godt, hvad det betyder – nemlig smertelindrende håndkøbsmedicin. Fælles for alle Panodil-typer er, at de indeholder paracetamol, ligesom Pamol og Pinex, der er et universelt middel mod svage smerter som eksempelvis hovedpine. Paracetamol er desuden febernedsættende.

Man kan bruge den milde smertestillende medicin til at behandle svage smerter som eksempelvis hovedpine, muskel- og ledsmerter, menstruationssmerter og tandpine.

Når vi mærker smerte, er det imidlertid kroppens måde at fortælle, at ét eller andet er galt. Derfor er det vigtigt, at hvis du ikke er klar over hvorfor smerten opstår, så skal du kontakte din læge i stedet for blot at symptombehandle med smertemedicin.

Sådan virker det

Når du får ondt i eksempelvis en muskel eller et led, så frigøres der stoffer, der fremkalder smerter. På den måde bliver du opmærksom på, at ét eller andet ikke er, som det skal være.

Panodil indeholder stoffer, der hæmmer antallet af smerteimpulser til hjernen. Samtidig indholder det smertestillende medicin et stof, der virker febernedsættende – det slår simpelthen feber ned. Du kan derfor ikke stole på din temperatur, hvis du har taget smertelindrende medicin med paracetamol.

Sådan tager du det

Pillerne er lette at sluge., Det er overtrukket med en film, der gør pillen glat når den bliver fugtig. Derfor bør det ikke være et problem at synke pillen. Drikker du et glas vand samtidig glider pillerne endnu lettere ned.

Præparatet til børn under to år er der i mod en mixtur, der efter lægens anvisninger kan bruges til børn under to år. Fordi det er flydende, er det nemmere for børn at synke. Konsistensen er som almindelig yoghurt og du kan få det med jordbærsmag. Du kan faktisk også blande mixturen i almindelig yoghurt, hvis det gør det nemmere at få barnet til at indtage det.

Dossering

Panodil og Panodil Zap
Voksne og børn over 12 år:  2 tabletter (1g) tre til fire gange dagligt. Højst otte tabletter pr. døgn.
Børn over 2 år: 50 mg/kg/døgn. Dosis afhænger af barnets vægt.

Panodil Junior
Børn under 2 år: 50 mg/kg/døgn fordelt på 3-4 doser i døgnet. Den maksimale dosis pr. døgn må ikke overskrides.

Spørgsmål og svar

Hvor kan det købes?
Da der er tale om håndkøbsmedicin, kan det købes i mindre pakningsstørrelser i dagligvarebutikker. I større pakninger kan det købves på det lokale apotek.

Hvor længe må man tage det?
Maksimalt 3 dage uden at have været i kontakt med en læge.

Hvordan skal det opbevares?
Utilgængeligt for børn. Brud ikke medicin efter udløbsdatoen.

Læs desuden altid indlægssedlen hvor du får en uddybende information om virkning og bivirkninger.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, GlaxoSmithKline Consumer Healthcares.

Har du et spørgsmål du mangler svar på, så stil det her. Så skal vi forsøge at give dig svaret. Med venlig hilsen Altomsundhed.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *