Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Hvad er feber og hvorfor får man feber?
Hvad er feber og hvorfor får man feber? Det forsøger vi at give dig et fyldestgørende svar på her.
Hvad er feber og hvorfor får man feber? Det forsøger vi at give dig et fyldestgørende svar på her.

Hvad er feber og hvorfor får man feber?

Feber har gennem tiderne altid været en frygtet sygdom. Under Henrik d. VIII’s tid led landet under ”Feberen” eller ”Svedesygen”, og folk døde som oftest af den.

Denne artikel handler om Hvad er feber, hvorfor får man feber og hvorfor skiftevis sveder man og ryster man når man har forhøjet kropstemperatur? I bunden af artiklen kan du svare os på, hvor informativ artiklen er ved at give den 1-5 stjerner. Vurdér artiklen så kommende læsere på forhånd ved, om de får et fyldestgørende svar på det emne artiklen behandler. På forhånd mange tak for din hjælp.

Havde de nu vidst dengang hvad man ved i dag, nemlig at feber faktisk er en indikator på at du har en form for virus eller infektion i kroppen, og at en høj kropstemperatur faktisk er en hjælpende proces, havde historien nok set anderledes ud.

Hvad er feber?

Den almindelige definition på feber er en kropstemperatur over 38 grader. Der findes flere måder at måle en feber på – så som i endetarmen, i munden, i øret eller i armhulen.

Den mest korrekte og mest pålidelige måling foretages dog med et termometer i endetarmen, da dette sted ikke kan påvirkes af ydre faktorer, som kan påvirke resultatet.

Hvorfor får man feber?

Når kroppen angribes af bakterier eller virus, aktiveres en rød lampe i vores immunforsvar, der blandt andet får vores kropstemperatur til at stige, og gå til angreb. For eksempel ved forkølelse og influenza.

Den højere temperatur er dermed en hjælpeproces til, at kroppens hvide blodlegemer, antistoffer og celler bedre kan bekæmpe de bakterier og vira som har sneget sig ind, da immunforsvaret arbejder mest effektivt ved en kropstemperatur mellem 38-39 grader.

Hvorfor skiftevis ryster og sveder man når man har feber?

Når kroppen angribes af bakterier eller vira, udskiller vores hvide blodlegemer feberstimulerende signalmolekyler i vores blod, også kaldet pyrogener.

Disse stoffer ændrer indstillingen for vores standardtemperatur til f.eks. 40 grader, hvilket vil få kroppen til at igangsætte en varmeregulering.

Vores blodgennemstrømning bliver lavere, og derfor oplever man ofte at se bleg ud og føle at man fryser.

Derfor begynder kroppen at producere varme, hvoraf man begynder at ryste. Overstiger temperaturen de 40 grader, vil man opleve at huden bliver varm og rød.

Fakta om feber
• Feber på grund af en infektion i kroppen bliver sjældent højere end 41,1 grader
• Om feberen er kortvarig eller langvarig er afhængig af sygdommen, dog bør man altid ved forhøjet kropstemperatur kontakte en læge for at finde årsagen
• En høj kropstemperatur er et hyppigt sygdomstegn på infektion
• En højere kropstemperatur kan også forekomme ved allergi eller hedeslag
• Man kan nedsætte feber ved at tage Paracetamol, (Panodil, Pamol og Pinex) og Ibuprofen, da disse virker febernedsættende. Dog bør man kontakte lægen først.

Kilder: Wikipedia / Patienthåndbogen på Sundhed.dk

Læs også denne artikel:

Kan Panodil bliver for gammel og er pillerne så farlige?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *