Alt Om Sundhed: Forside » Lægen skriver » Hvad er ‘Hvid Kittel Blodtryk’?
Hvid kittel blodtryk er et blodtryk, der er for højt i forhold til det reelle, da patienter frygter at være syg.
Hvid kittel blodtryk er meget udbredt - det opstår, når patienters blodtryk stiger barev ved bevidstheden om, at lægen taget blodtrykket og noget kunne være galt. Arkivfoto: Colourbox.

Hvad er ‘Hvid Kittel Blodtryk’?

‘Hvid Kittel Blodtryk’ er et udtryk, der bruges, om de patienter der – alene fordi de skal have målt et blodtryk – får forhøjet blodtryk

Som læge har Carsten Vagn Hansen fået følgende spørgsmål fra en læser:

Jeg har været til hjertetjek på biblioteket, hvor jeg fik konstatereret for højt blodtryk. Jeg fik at vide, at jeg burde gå til læge for at få det kontrolleret. Her viste det sig også, at blodtrykket var for højt. Lægen tog fire prøver i serie og fik trykket ned på det normale. Jeg fik så at vide, at jeg ikke fejlede noget, som behøvede behandling.
Jeg er nu faktisk i tvivl. Er der tale om en manipulation, eventuelt for at berolige mig?
O.M.

Du har formentlig det, der kaldes ‘hvid kittel blodtryk’, hvor alene det, at blodtrykket bliver målt eller skal til at måles, får blodtrykket til at stige.

Alene forventningen om, at der kunne være noget galt, er nok til at få blodtrykket til at stige på grund af spænding og stress.

Det er lægen godt klar over, så han har gjort det helt rigtige, nemlig at tage blodtrykket flere gange, så du har kunnet nå at falde til ro.

Har man skullet skynde sig til lægens konsultation, måske løbet efter bussen, går der også lidt tid, før man er faldet helt til ro, og blodtrykket er faldet til det normale.

Mange læger gør det, at de starter med at måle blodtrykket og så gentager målingen, når de har snakket med deres patient om andre ting.

Ikke en fast værdi

Blodtrykket er ikke en fast værdi, som er ens døgnet igennem. Det er afhængigt af behovet for ilt til fx arbejdende muskler og stiger derfor, når man anstrenger sig

Sindet har også stor betydning for kroppens funktioner, blandt andre hjertets arbejde og blodtrykket.

Da det er hvileblodtrykket, man er interesseret i, skal blodtrykket måles i ro, også sindsro.

Det kan være svært i en lægekonsultation, hvor både lægen og patienten kan være stresset, så hvis man har problemer med blodtrykket, er det en god idé selv at anskaffe sig et blodtryksmåleapparat, så man kan måle blodtrykket hjemme.

Man kan også bruge det til at finde ud af, hvornår ens blodtryk stiger ekstra meget, fx under visse former for arbejde eller psykisk stress.

Er man fx et nervøst gemyt med et blodtryk, der kan svinge meget, kan man på denne måde lære sig selv at kende og så prøve at undgå situationer, hvor blodtrykket stiger for meget.

En folkesygdom

For højt blodtryk er en folkesygdom eller snarere et symptom, der ofte opstår på grund af en usund og stresset livsstil.

Ved at leve mere sundt kan rigtig mange med i hvert fald moderat forhøjet blodtryk få det ned på det normale igen. Man kan gøre følgende:

  • Spise saltfattigt (fjerne saltbøssen fra bordet og lade være med at bruge for meget salt ved madlavning.
  • Helt lade være med at spise lakrids.
  • Få daglig motion, fx en halv times hurtig gang.
  • Begynde at gå i sauna regelmæssigt. Det slapper de små pulsårer af, og det er oftest netop sammentrækning i disse pulsårer, der sætter blodtrykket op (for at sikre blodforsyningen ude i vævene).
  • Lade være med at ryge (det trækker pulsårerne sammen).
  • Lære afspændingsteknik eller meditation og udføre den dagligt flere gange.
  • Holde normal vægt.
  • Spise fedtfattigt og fiberholdigt (grov kost).
  • Bruge olivenolie til madlavning.
  • Spise grønt og frugt hver dag, seks gange 100 gram.
  • Spise bladselleri (tre stilke dagligt, slapper pulsårerne af) og hvidløg.
  • Tage et tilskud af magnesium (ikke Magnesia) og calcium (kalk) dagligt.
  • C-vitamin kan hjælpe til stabilisering af blodtrykket, fx 750 mg to gange dagligt.
  • Spise fed fisk ofte eller tage tilskud af fiskeolie.
  • Passe på med alkohol.

For højt blodtryk er oftest ikke en sygdom i sig selv, men et symptom, og man skal finde årsagen, hvis man ikke kan få blodtrykket ned med en sund levevis.

Læs også: Hvad er normalt blodtryk? Her er svaret

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *