Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Salt: Derfor skal du skære ned på saltet
Salt
Spiser du også for meget salt? Så har du noget til fælles med de fleste danskere.

Salt: Derfor skal du skære ned på saltet

Salt giver smag til maden, men for meget salt kan føre til forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. Se, hvad du bør holde dit salt-indtag på.

Salt er en del af det danske køkken. Og en alt for stor del. Danskere er nemlig vilde med at salte maden, både den kolde og den varme.

Du kender sikkert en eller flere, som lige frem drysser det ud over maden, før de har smagt på den. Det er en indgroet vane, at salt er godt, mere salt er bedre.

Men spar på det, for det har en direkte effekt på dit helbred. For meget kan føre til forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme og sågar mavekræft.

Vi spiser for meget salt

Ifølge Fødevarestyrelsen indtager hele ni og ud ti personer i Danmark for meget i det daglige. Særligt mænd overdriver forbruget med ca. to teskefulde hver eneste dag (9-11 gram), kvinders forbrug anslås til ca. halvanden teskefuld (7-8 gram).

Når vi ser på de officielle anbefalinger og kostråd, er det alt for meget. Her er max-grænsen fem til seks gram om dagen.

En undersøgelse fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed konkluderer ligefrem, at der vil være 400.000 færre danskere med forhøjet blodtryk, hvis vi skar 3 gram ned fra vores daglige forbrug.

Gode vaner

De små krystaller findes i en lang række fødevarer, blandt andet i oste, cornflakes, pålæg og brød. Det er ikke synligt for os, så mange spekulerer formodentlig slet ikke over det.

Hvis du køber varer med det grønne nøglehulsmærke, kan du være sikker på, at de overholder kravene om et balanceret indhold af sukker, salt, fedt og fibre.

Det er en god ide at være bevidst om at bruge middagsrester og grøntsager som pålæg i stedet for skinke, spegepølse og andet kødpålæg.

Tænk også på, at nødder og mandler sunde og smager godt, så hold dig fra de saltede og spis dem au naturel i stedet for chips og andre snacks.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *