Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Herpes - fakta om den kroniske virus
Foto ill. om herpes
Når man en gang er smittet med herpes, har man det resten af livet. En del slipper dog med få udbrud i løbet af deres liv. Foto: Pixabay.

Herpes – fakta om den kroniske virus

Herpes findes i to typer. Den ene kendes som forkølelsessår, den anden bryder ud på kønsdelene. Læs blandt andet om smitte og behandling.

Herpes kender mange som forkølelsessår, der dukker op, når man mindst ønsker det. Virussen findes dog i to forskellige typer: HSV-1 og HSV-2. Altså sår i ansigtet, især læberne, eller på kønsorganerne.

Herpes er en virus, men det er en af dem, som bliver i kroppen resten af livet. Det vil sige, at den kan gå i udbrud flere gange gennem livet.

Virussen ligger simpelthen i dvale i nerverødderne i hele smittebærerens liv, og der findes ikke noget magisk middel, som kan slå den ihjel.

Herpes som kønssygdom

Fællesbetegnelsen for virussen er herpes simplex virus (HSV), og er den på kønsorganerne, hedder den HSV-2. Denne virus smitter som en kønssygdom under sex.

Er vi smittede, er det ikke nødvendigvis sådan, at vi ved det. Nogen får så få symptomer, at de er uvidende om, at de rent faktisk har herpes, og kan smitte deres partner.

Der er nemlig meget forskellige udbrud. Nogle får sår, svie og smerter, andre ganske få blærer på kønsdelene, ved endetarmen og lårene øverst oppe.

Ifølge Sundhed.dk opstår det mest smertefulde udbrud, når man lige er blevet smittet. Her kan vi risikere at få feber, smerter når man tisser og i det hele taget ondt omkring kønsdelene.

Herpes på læberne

Forkølelsessår kalder vi denne virus, HSV-1, som bryder ud i ansigtet og på læberne. Det har intet med forkølelse at gøre, men er også en herpes-virus.

Denne type viser sig også som små blærer, der springer og bliver til sår. Også her er der meget forskel, hvor hårdt den smittede bliver ramt. Nogle får få udbrud i deres liv, andre ofte.

Hvis du vil vide mere om HSV-1, kan du læse denne artikel: Forkølelsessår – sådan skal det behandles.

Hvordan smitter det

HSV-1 smitter gennem spyt. Det kan være et kys eller en, der har rørt ved sine blærer og overfører det til andre. Men det er også muligt at smitte med denne type, når man har oralsex, så man smitter fra mund til køn.

HSV-2 smitter som nævnt under sex. Da man kan smitte uden at vide, at man har et udbrud, er det en god ide, at alle smittebærere bruger kondom.

Behandling af herpes

Da der ikke er medicin, som kan slå herpes ned, må man symptombehandle i stedet. Ved forkølelsessår, HSV-1, kan du smøre blærerne med zinksalve, før de brister. Det udtørrer blærerne. Desuden kan du bruge virusdæmpende cremer.

HSV-2 kan dæmpes med medicin som aciclovir og valaciclovir. Disse midler gør også, at man ikke har lige så stor risiko for at smitte sine sexpartnere.

Særligt det første udbrud kan gøre hamrende ondt, og her er det vigtigt at gå til læge. Medicinen virker kun, hvis du begynder at tage den senest fem dage efter udbruddets start. Nogle har så mange og så smertefulde udbrud, at de ligefrem får dem som forebyggende behandling.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *