Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Fitnessure - facts om de populære sportsure
Fitnessure - sportsur
Fitness-ure er blevet voldsomme populære. Her kan du læse om deres funktioner. Foto: Brian Snyder/Reuters/Ritzau Scanpix.

Fitnessure – facts om de populære sportsure

Fitnessure er blevet den helt store dille. Urene kan blandt andet vise, hvor mange skridt du tager og din puls, når du træner. Få fakta her.

Fitnessure er populære for tiden. De måler det, der er vigtigt for den, der går op i effekten af sin træning: kalorietab, antal skridt og puls.

Men de kan mere end det. De fleste måler også søvnens kvalitet – vores hvilepuls under søvnen, og hvorvidt vi får nok af den dybe søvn. Og så er der nogen med og uden app til playlister.

Urene kaldes også for sportsure eller aktivitetsure, og det kan være svært at kende forskel på de forskellige typer. Her får du forklaringen.

Hvad er et smartwatch

Fittnessure – eller sportsure – er smartwatchs, hvor et smartwatch ikke nødvendigvis er et fitnessur. Begrebet dækker nemlig over alle de ure, som har en række funktioner udover at kende klokken.

Du kan forbinde det med alle dine apps fra telefon og computer, så du for eksempel kan spille musik, bruge gps og læse nyheder, sms og mails på dit smartwatch.

Her vil du selv kunne vælge, om du også vil have målt din daglige aktivitet, for eksempel hvor mange skridt, du tager dagligt.

Fitnessure er mere avancerede

Et aktivitetsur, sportsur eller fitnessur har nogenlunde samme grundfunktioner: de måler aktivitets- og søvnniveauet.

Aktivitetsure: Er smartwatch med de mest basale aktivitetsmålinger. De er ret ukomplicerede at bruge, hvis man blot ønsker at holde øje med, hvor meget man bevæger sig på en dag, mængden af forbrændte kalorier og kvaliteten af ens søvn.

De kan synkroniseres med din telefon, så du kan tage imod opkald, se notifikationer osv. Selvfølgelig har urene også de helt klassiske funktioner som at vise klokken og bruges som alarm.

Urene er som regel mindre og smallere end fitnessure, og prisen for de mest enkle er nede på ca. 200 kroner.

Sportsure/fitnessure: Disse ure er mere avancerede end de mere enkle aktivitetsure. Ligesom aktivitetsure kan de synkroniseres med smartphones, men derudover er det ligesom at have en lille doktor siddende på armen.

Udover at måle puls, forbrænding, søvn og bevægelse, får du også en daglig opdatering af dagens aktiviteter: Har du haft for høj puls i perioder? Ser det ud til, at du stresser? Kan du gøre søvnen bedre og dermed sundere?

Nogle ure har indbygget alarmer, hvis dit stressniveau ser ud til at være for højt. Her får du en notifikation på stedet, som anbefaler, at du lige laver et par vejrtrækningsøvelser med urets guidning.

Du kan også købe fitnessure, som gør opmærksom på, når du har siddet stille i mere en time, så du lige kan spadsere en tur eller gå et par runder i kontoret.

Mange af dem er vandtætte, så sportsurene også kan tracke dine bevægelser i svømmehallen eller på stranden, og så indeholder de samme funktioner som et almindelig smartwatch: Synkronisering med telefon, så man kan ringe, få notifikationer, læse mails osv.

Det hjælper at spore sine aktiviteter

Selv de mest enkle smartphones har en skridttæller, der viser, hvor mange skridt du har taget i løbet af en dag. Og en undersøgelse viser, at der bliver brugt mere tid på bevægelse samt gået ekstra skridt, når vi tracker vores aktiviteter.

En af forskerne bag studiet, Rasmus Tolstrup Larsen, fra Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet og Rigshospitalets HovedOrtoCenter siger til Videnskab.dk:

– Overordnet set viser det, at aktivitets-monitorering er effektivt blandt alle voksne – uanset om du er syg eller rask – og uanfægtet af hvilken metode man anvender. Om det er et ur, en skridttæller eller en app, så er effekten den samme.

Studiets konklusion var blandt andet, at undersøgelsens i alt 16.000 mennesker i gennemsnit gik 1200 skridt mere om dagen og trænede 50 minutter ekstra om ugen, når de trackede deres aktivitet med et ur, en skridtmåler eller en smartphone.

Læs også:

Raske mennesker tror de er syge

Spis sundt med de officielle kostråd

Nødder styrker hjertet og hjernen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *