Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » De officielle kostråd – sunde og grønne
De officielle kostråd
Kostrådscirklen illustrerer fint, hvilken mad der skal fylde mest på vores tallerken i følge De officielle kostråd. Grafik: Fødevarestyrelsen, altomkost.dk og Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri.

De officielle kostråd – sunde og grønne

De officielle kostråd giver dig alle de gode råd, du skal bruge for at leve sundt. Se de vigtige kostråd, som også tilgodeser klimaet.

De officielle kostråd blev ændret i januar, 2021, så de både tager hensyn til folkesundheden og klimaet. Det betyder, at du både kan spise sundt og bæredygtigt på samme tid, hvis du følger rådene.

Her kan du se de syv kostråd, som er udarbejdet af Fødevarestyrelsen blandt andet i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet.

1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget

Skær ned på kødet, spis fisk, flere grøntsager og bælgfrugter samt fuldkornsprodukter og nødder. Og så skal du huske at variere kosten, så du veksler mellem de forskellige grøntsager, fisk, nødder osv.

Begræns de kendte ‘fjender’ som sukker, salt og fedt. Og spis, så du bliver mæt uden at være overmæt.

2. Spis flere grøntsager og frugter

Hvis du sørger for at spise masser af sunde grøntsager og frugter, kan du mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Desuden får de vitaminer og mineraler, som er vigtige for kroppen.

Husk at de sunde, proteinrige bælgfrugter som kikærter og bønner også er grøntsager.

3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

Kødfrie dage er klimavenlige dage, hvis du normalt spiser meget kød fra firbenede dyr som svin, køer og lam. Det er ikke nødvendigt at gå rent vegetarisk til værks. Mindre kan også gøre det.

Lad grøntsager og fuldkornsprodukter udgøre mere end halvdelen af tallerkenportionen, og spis mere fjerkræ end firbenede. Æg er også supergode proteinkilder.

4. Spis mad med fuldkorn

Fuldkornspasta og fuldkornsris er bedre end de hvide af slagsen. Og så smager det faktisk godt. Vores kroppe har brug for fuldkorn, og anbefalingen lyder på 75 gram dagligt.

Det betyder at du kan svælge i fuldkornsprodukter som rugbrød, havregryn, fuldkornsris, kerner og grød med diverse fuldkorn.

5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

Olie som olivenolie og rapsolie er sundere end smør. Desuden har de et lavere klimaaftryk, så det er en win-win.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi vælger de magre udgaver, når vi køber mælk, ost og smørprodukter. Eller at vi blot vælger mindre af det fede og mere af det magre.

Da mejeriprodukter er sunde på grund af vitamin-, mineral- og kalkindholdet, er der altså ikke grund til at skippe dem.

6. Spis mindre af det søde, salte og fede

Vi må godt spise lidt af det søde, salte og fede, men får vi for meget, får vi for mange kalorier og risikerer at komme til at slås med overvægt og højt blodtryk.

Drik for eksempel en light-sodavand i stedet for en med sukker, undgå at have snacks på lager og begræns alkoholindtaget.

7. Sluk tørsten i vand

Det er egentlig ganske simpelt. Vi har altid vand i vandhanen og kan drikke så meget, vi ønsker. Det er de billigste drikke, vi overhovedet kan få, og vand giver hverken huller i tænderne eller kalorier.

Så sluk tørsten i vand i stedet for sodavand, juice, saftevand og øl.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle over 10 år bør højst drikke en halv liter sodavand eller sød saftevand om ugen.

Grafik øverst: Fødevarestyrelsen, altomkost.dk og Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *