Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Nødder er sunde for hjertet og hjernen
Nødder er sunde
Nødder og mandler er sunde, men spis kun 30 gram om dagen på grund af deres høje kalorieindhold. Foto: Rakel Seneca, Altomsundhed.dk.

Nødder er sunde for hjertet og hjernen

Nødder er sunde og kan være med til at reducere sygdomme som Parkinsons og hjertekarsygdomme. Se, hvor mange vi anbefales at spise hver dag.

Nødder er sunde, og så smager de godt. Derfor er det ikke det store offer at følge Sundhedsstyrelsens anbefaling. De anbefaler nemlig, at vi spiser ca. 30 gram mandler og nødder hver dag.

Det svarer til en lille håndfuld eller en halv deciliter. Om vi spiser dem på morgenmaden, i en salat eller som snack har ingen betydning, så længe de ikke er saltede, røgede eller karamelliserede.

Bare ganske almindelige valnødder, cashewnødder, jordnødder, mandler og hasselnødder.

Derfor er nødder og mandler sunde

De små lækkerier har det hele, og det er derfor, nødder er sunde: proteiner, kostfibre, vitaminer, mineraler og fremfor alt de sunde umættede fedtsyrer.

Da de også har et højt kalorieindhold, anbefaler Sundhedsstyrelsen derfor, at vi begrænser indtaget til 30 gram dagligt.

Og de 30 gram er baseret på forskning. Ifølge Hjerteforeningen er der nemlig videnskabelig dokumentation for, at du nedsætter risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme, hvis du spiser den mængde hver dag.

Det skyldes, at nødder og mandler hjælper til at sænke det farlige LDL-kolesterol.

Parkinson og demens

Hvis du spiser dine daglige nødder og mandler og i øvrigt også følger retningslinjerne for Middelhavskost og MIND-diæten, kan du reducere risikoen for kognitive sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

MIND-diæten er udviklet med henblik på at beskytte hjernen. Kosten består af 15 komponenter – 11 sunde og 4 mindre gode:

Hjernesund mad: Grønne bladgrøntsager, andre grøntsager, nødder, bær, bønner, fuldkorn, fisk, fjerkræ, olivenolie og vin.

Usunde i store mængder: Kød fra firbende dyr, smør, margarine, ost, kager og søde sager.

Læs også om De 7 officielle kostråd.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *