Senfølger efter et forløb med Coronavirus kan næsten være invaliderende. En af de lidelser, de fleste fremhæver, er en overvældende træthed.
Coronapandemien efterlod en masse døde verden over, men heldigvis overlevede de fleste af os, som blev smittet med virussen. Nogle dog med senfølger efter Corona.
Der forskes til stadighed i hvilke senfølger, der kan tilskrives selve sygdomsforløbet og hvor mange lidelser, der er et direkte resultat af at have haft Corona.
Et af de træk, som går igen blandt de fleste med senfølger, er træthed. En træthed, der nedsætter folks livskvalitet, og som i nogle tilfælde resulterer i lange sygemeldinger.
Hvorfor får vi senfølger
WHO anslår, at ca. en ud af 10 Coronasmittede får senfølger. Det kan være lidelser, der er væk efter et par måneder eller tre, men det kan også være langvarige, der for alvor gør livet surt for den ramte.
Sundhedsstyrelsens definition på senfølger er symptomer, som har varet i 12 uger efter, man blev smittet med Corona. Har man symptomer i fire til 12 uger efter sygdommen, kaldes det et ‘længevarende Covid-19 sygdomsforløb’.
Da Covid-19 er så ny en virus, er der stadig mange gåder i forhold til senfølger. For eksempel er det en tydelig tendens, at kvinder oftere rammes af dem end mænd. Og selv folk med et mildt sygdomsforløb kan have langvarige senfølger .
Typiske senfølger efter Corona
- Fatigue – ekstrem træthed
- Åndenød
- Hoste
- Kognitive problemer
- Smerter i led og muskler
- Tinnitus og/eller ørepine
- Manglende smags- og lugtesans
- Maveproblemer
- Udslet
Her kan du få hjælp
Oplever du langvarige symptomer som usædvanlig træthed, hukommelsesproblemer eller muskelsmerter, skal du kontakte din egen læge.
Lægen er første led i en udredning og eventuel henvisning til undersøgelse på et hospital eller en klinik for senfølger.
Læs mere om Coronavirus
Hvad er Corona – fakta og info