Vaccination mod Covid-19 har vist sig at være en succes sammen med naturlig immunitet. Læs om vaccinerne og se, om du skal have en booster.
Det var en stor dag, da folk endelig fik afgang til vaccination mod Covid-19 alias Corona. Siden virussen blev opdaget i Wuhan i januar, 2020, blev der forsket om kap med tiden overalt i verden.
Den 17. december, 2020, blev de første danskere vaccineret, og siden er det gået slag i slag med diverse boostere både til børn og voksne.
I skrivende stund, februar 2023, er vi så godt et sted, at det kun er følgende, der blev anbefalet vaccinations-booster i løbet af vinteren 2022:
- Personer over 50 år
- Personer under 50 år, der har en øget risiko for at blive alvorlig syg, hvis de smittes med Coronavirus
- Diverse personer, der arbejder på hospitaler, plejehjem m.m.
- Pårørende, der bor sammen med personer med særligt lavt immunforsvar.
Hvad gør en vaccination ved kroppen
En vaccine gør det samme som en virus: Den danner antistoffer mod sygdommen. I princippet er vi immune efter en vaccination, men når virussen hele tiden muterer, er det nødvendigt med booster – ligesom influenza-vaccinationen, der skal gentages årligt.
Bivirkninger efter vaccination
Lige så lykkelige mange blev, da de kunne blive vaccineret mod Coronavirus, lige så nervøse blev andre blandt andet en gruppe vaccinemodstandere kaldet anti-waxere.
Disse mennesker frygter, at vaccinen udretter langvarige skader, og mener, at det er bedre at opnå immunitet gennem smitte. Der findes dog ingen forskning, som beviser sammenhængen mellem Covid 19-vacciner og livstruende sygdomme.
Utallige undersøgelser viser dog, at der er få bivirkninger og risici ved en vaccination mod Covid-19. De fleste får lidt ondt i musklen, hvor de er blevet stukket, andre får influenza-lignende symptomer et døgn eller to.
I følge Sundhedsstyrelsen er det faktisk dem med et godt immunforsvar, som risikerer at få det værst i dagene efter vaccinationen. Det skyldes deres immunforsvars reaktion på vaccinen, og forsvinder hurtigt igen.
Behøver vi at blive vaccineret?
I Danmark har vi en vaccinationsprocent på 81. Desuden har mere end tre millioner haft Corona en eller flere gange, så vi har en høj flokimmunitet.
Alligevel anbefales det ikke-vaccinerede voksne at få første og andet stik, uanset om de er 40 eller 80. Alle andre kan afvente Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger, som kommer til sommer.
Se andre artikler om Corona: