Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Hvorfor får man diarre?
Hvorfor får man diarre?
Diarre kan skyldes en lang række ting - først og fremmest smitte med virus. Foto: Colourbox.

Hvorfor får man diarre?

Hvorfor får man diarre? Det kan skyldes flere forskellige ting: Blandt andet infektioner med virus eller bakterier. Læs mere her.

Hvorfor får man diarre? Det kan der være flere forskellige årsager til.

Først skal vi lige have på plads, at diarre defineres ved en øget mængde afføring – eller ved tre tynde (eller flere) afføringer inden for et døgn.

Hvorfor får man diarre?

Den absolut hyppigste årsdag til sygdommen er en virusinfektion. Det kan være fra bakterier fra salmonella eller Roskildesyge.

Der kan dog også være andre virus, parasitter eller andre bakterier, der kan give diarre.

Mange har også prøvet at få diarre på rejser til udlandet. Oftest på grund af en infektion med E. coli. Det kan skyldes dårlige hygiejne i køkkener eller mad, der ikke er varmet tilstrækkeligt op.

Du kan selvfølgelig også blive smittet fra andre personer, der har virus. Det er derfor vigtigt med god håndhygiejne – især ved toiletbesøg.

Hvorfor får man diarre fra mad?

Mad kan altså være en af årsagerne til smitte; det kan nemlig ikke umiddelbart opdages ved at se eller lugte til maden, om der er fare for parasitter.

Når bakterier kan formere sig i fordærvet mad. Ved opvarmning dræbes bakterierne – men de giftstoffer, der er opstået i maden, gør ikke.

Derfor bør man ikke stå i køkkenet og lave mad, hvis man har betændelse, eller sår, på hænderne.

Nu vi er ved maden kan overfølsomhed (intolerance) over for fødevarer også udløse diarre.

Det er heller ikke ualmindeligt at lide af diarre, hvis man bliver behandlet med antibiotika, der gives ved blandt andet betændelsestilstande som hals- og lungebetændelse. Det sker, da antibiotika – udover at bekæmpe betændelsen – påvirker tarmfloraen.

Spis og drik

Hvis du får diarre er det vigtigt at drikke så meget som muligt, ligesom det også anbefales, at spise normalt, hvis muligt. Se vores tips til at behandle diarre.

Diarre går i de fleste tilfælde over af sig selv og er ganske ufarlige. Det anbefales dog, at spædbørn bliver tilset af en læge.

Facts

  • Diarre er en af de mest normale sygdomme i verden.
  • Det anslås, at over 50 procent af de akutte tarminfektioner (i Danmark) skyldes virus.
  • På verdensplan er der cirka 4 milliarder tilfælde om året. 2,5 millioner børn – fortrinsvis i u-lande – dør af sygdommen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *