Antibiotika er medicin, vi bruger mod infektioner, som opstår på grund af bakterier. Mest kendt er penicillin, men der findes andre grupper.
Antibiotika er en livredder. Det tænker vi nok ikke på, når vi sluger en penicillinpille mod vores halsbetændelse. Men det er faktisk kun 80 år siden, at forskellige antibiotika kom i handelen og dermed gjorde visse dødelige sygdomme relativt harmløse.
Medicinen er en mange facetteret størrelse, som alt efter sammensætningen virker mod sygdomme som lungebetændelse, klamydia og tandkødsbetændelse.
Hvad er antibiotika
Der findes hele ni forskellige grupper under denne medicin. I følge Statens Serum Institut hæmmer nogle af dem opbyggelsen af bakteriernes cellevæg, mens andre sætter en stopper for, at bakterierne kan vokse. Det gør de ved at forhindre bakterierne i at danne proteiner.
Som regel bliver medicinen produceret af naturlige stoffer som skimmelsvamp, der er basen i penicillin.
Da antibiotika er udviklet til at bekæmpe bakterier, virker den ikke mod virus som forkølelse, influenza og Coronavirus.
Bredspektret og smalspektret medicin
Visse former for antibiotika virker mod en bestemt bakteriegruppe. Disse kaldes smalspektret. Andre virker mod flere bakteriegrupper, og kaldes derfor bredspektret.
Kort sagt, bruges de bredspektrede mest af alt på hospitaler, hvis patienten har en livsfarlig og/eller infektion. De smalspektrede er dem, vi kender fra for eksempel blærebetændelse og halsbetændelse. Altså dem, vores praktiserende læge som regel vil udskrive.
Overforbrug fører til resistens
I Danmark skal vi have recept for at få antibiotika, men sådan er det ikke i alle lande. I Indien kan du for eksempel gå direkte fra gaden på apoteket og bede om en pakke bredspektret penicillin.
WHO og i øvrigt også de danske sundhedsmyndigheder advarer om at bruge medicinen i flæng. Der er nemlig et stort overforbrug i verden, og derfor risikerer svampe og bakterier at blive resistens overfor medicinen.
Det betyder, at den ikke pludselig ikke virker længere. Faktisk mener WHO, at resistens er en af farligste trusler mod folkesundheden.
Læs også
Penicillin – hvad er det?