Håndsprit er effektivt til at fjerne bakterier, men kan ikke trænge igennem snavs. Det kan vand og sæbe derimod. Se, hvad der virker bedst.
Det bedste middel mod almindelige bakterier er en grundig håndvask med vand og sæbe, da håndsprit ikke kan trænge gennem snavs. Den kan derfor ikke stille meget op overfor beskidte hænder.
Der, hvor håndspritten kan gøre mest gavn, er efter en grundig håndvask for at fjerne de sidste bakterier.
Vask hænderne korrekt
Den optimale håndvask sker ved at fjerne sine smykker, så man kan få vasket hænderne over det hele. Flydende sæbe er det bedste, men bruger du fast sæbe, er det vigtigt, at den er tør, når du bruger den.
Du kan eventuelt hænge din sæbe op med en magnet, så den tørrer hurtigt. Problemet med et stykke fast sæbe er, at der er mange bakterier omkring den, når den ligger og svømmer i vand.
Du skal også huske at tørre dine hænder med et tørt håndklæde, da der også kan være bakterier i et håndklæde. Håndsprit kan bruges til at give det sidste touch efter en grundig håndvask, da den fjerner resten af bakterierne.
Hvad gør håndsprit?
Håndsprit indeholder alkohol, som dræber en del virus og bakterier. Vi husker den nok alle fra tiden, hvor Corona hærgede mest.
Den dræber dog ikke alle slags virus. Roskildesyge kan den ikke gøre noget ved, og den kan heller ikke trænge gennem snavs. Det er dog noget mere skånsomt for hænderne end en håndvask, da du fjerner hændernes fedtstof ved en håndvask.
Håndsprit har udover sprit også stoffet glycerol, dette er et stof, som sikrer, at hænderne ikke tørrer ud. Du bruger håndspritten, ligesom du vasker hænder. Det er igen vigtigt at fjerne smykker, da der kan sidde mange bakterier indenunder dem. Med håndsprit skal du gnubbe og gnide, indtil hånden er tør.
Er håndsprit nødvendigt?
I hverdagen er det ikke nødvendigt at bruge håndsprit, da raske mennesker ikke bærer rundt på infektionssygdomme, hvis ikke der er en pandemi eller epidemi i gang.
Det er dog en god ide at bruge det, hvis man er syg, så man kan begrænse smitten. Hvis man er på ferie i Egypten eller Indien er det også en god ide for at undgå bakterier, man kan have fået på hænderne, og som så ender i munden.
Kilder: Netdoktor.dk, min.medicin.dk og apoteket.dk.