Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Mættet fedt – fakta om mættede fedtsyrer
Mættet fedt - burger

Mættet fedt – fakta om mættede fedtsyrer

Mættet fedt eller mættede fedtsyrer findes blandt andet i kød og ost. Vi anbefales at begrænse indtaget. Her ser du hvorfor.

Mættet fedt findes i en lang række fødevarer, særligt animalske som kød og fede mejeriprodukter. Selvom det er vigtigt for vores kroppe at få fedt, er for meget mættet fedt ikke godt.

Det kan forhøje kolesterol i blodet og dermed sparke til risikoen for hjertekarsygdomme. Men hvad er det egentlig, og hvordan undgår vi at indtage for mange mættede fedtsyrer? Det ser vi på her.

Hvad er mættet fedt

Fedt er en af de tre søjler i vores kost bestående af protein, kulhydrat og fedt. Men de fedtsyrer, de er i mættet fedt, er anderledes end dem i umættede fedtsyrer.

Fedtsyrer er kæder af kulstof-atomer, som kan have dobbeltbindinger mellem kæderne. Mættede fedtsyrer har ingen dobbeltbindinger i modsætning til de umættede.

Det betyder, at mad med mange mættede fedtsyrer ofte er faste som margarine, smør, ost, kokosolie og fedt fra kød. Og det er netop disse fødevarer , vi skal spise i begrænsede mængder.

Umættede fedtsyrer vs mættede

Vi skal helst have noget af vores energi kosten fra fedt. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi max. får 30 procent af vores energi i kosten gennem fedt, heraf skal kun 10 procent være fra mættet fedt.

Det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på at bruge de sunde umættede fedtsyrer, der findes i nødder, fisk og planteolier.

Læs også

Hvad er umættet fedt og hvor meget skal vi spise

Lev sundt med de 7 officielle kostråd

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *