Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Kighoste: Derfor er det livsfarligt for spædbørn
Hvad er kighoste og hvilke symptomer på kighoste får et barn typisk?
Hvad er kighoste (Bordetella Pertussis) og hvilke symptomer på kighoste får et barn typisk?

Kighoste: Derfor er det livsfarligt for spædbørn

Kighoste (fra bakterien Bordetella Pertussis) er en af de typiske børnesygdomme og kaldes også pertussis. Men hvad er kighoste egentlig, hvad er de kendte symptomer på kighoste og hvordan kan man se, om et barn er blevet smittet med sygdommen?

Dette er en artikel, der handler om kighoste, hvilke symptomer sygdommen giver og hvad man som forælder kan gøre, hvis ens barn får sygdommen. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Kighoste er en af de typiske børnesygdomme og kaldes også pertussis. De andre børnesygdomme er: Hånd-fod-mund-syge, skarlagensfeber, skoldkopper, lussingesyge, tredages-feber og RS-virus.

Hvad er kighoste?

Kighoste skyldes en betændelse i luftvejene med bakterien Bordetella Pertussis. Sygdommen starter typisk med snue, hoste og hæshed, som varer en til to uger. I løbet af den tid bliver hosten værre.

De næste to til otte uger, lider man af kighosteanfald. Anfaldene begynder med en lang række stødende host, som går over i, at man hiver efter vejret. Når barnet hiver efter vejret kommer en pibende lyd (kigen), hvorfra navnet kommer. Under hosteanfaldet hoster man sejt slim op, og man kan også kaste op.

Små børn kan blive blå i ansigtet eller besvime på grund af mangel på luft under hosteanfaldene. Er man smittet får man typisk 10-20 anfald i døgnet, men det kan være helt op til 60. Anfaldene virker meget dramatiske på omgivelserne, men er normalt ufarlige, medmindre der er tale om et nyfødt barn.

Livsfarligt for spædbørn

Kighoste giver langvarige hosteanfald, som for store børn og voksne er voldsomme men ufarlige. Hosten kan derimod have alvorlige konsekvenser for et spædbarn, fordi barnet ikke kan trække vejret under de langvarige hosteanfald.

I sjældne tilfælde kan et spædbarn tage langvarig skade af, at det ikke har fået ilt nok til hjernen under et anfald.

Alle, også voksne, kan få kighoste. Idag er de fleste vaccineret imod hosten. Vaccinen beskytter godt i barndommen men ikke helt, når man bliver voksen. Som voksen er symptomerne dog ikke ligeså slemme.

Vaccination mod kighoste er en del af børnevaccinationsprogrammet. Vaccinationen gives til børn når de er tre, fem og 12 måneder gamle, samt igen i fem års-alderen.

Hvad kan man som forældre gøre?

Kighoste er meget smitsom og smitter gennem luften på grund af nys eller host. Man smitter fra et par dage før man begynder at blive forkølet og indtil seks uger efter, at hosteanfaldene er begyndt. Man bliver syg en til to uger, efter man er blevet smittet.

Som forældre skal du derfor sørge for, at dit barn ikke er sammen med en person, der har kighoste.

Har dit barn fået kighoste skal du undgå at udsætte barnet for røg eller andet, der kan provokere hosten. Du kan også give barnet et makrolid. Det vil mildne hosteanfaldene og nedsætte antallet af dem. Makrolidet medvirker også til, at barnet ikke længere smitter.

Hvis dit barn er under et år, skal du holde det væk fra daginstitutionen, hvis der er kighoste. Det samme gælder, hvis dit barn har kighoste, da må barnet ikke være i daginstitutionen, indtil det ikke længere smitter.

Har dit spædbarn en storebror eller storesøster med kighoste, kan du give det store barn et makrolid, da det både behandler og samtidig nedsætter smitten. Du kan også give dit spædbarn et makrolid som forebyggelse, så barnet ikke bliver smittet.

Se mere om de andre typiske børnesygdomme, man som forælder skal være opmærksom på:

1 kommentar til “Kighoste: Derfor er det livsfarligt for spædbørn”

  1. Jeg har en datter på 17 som fik kighoste sidste år ved juletid. det varede i 2,5 mdr og hun var meget plaget af det. hun hostede alvorligt 3-5 gange dagligt hvor hun hev efter vejret, blev blå og kastede op.. flere gange var hun ved at besvime. hun fik astma inhalator for at afhjælpe det. hun kunne ikke være på sin efterskole da anfaldene var så voldsomme. hun var helt afkræftet og det tog flere mdr at komme på toppen igen.. lægerne kunne ikke hjælpe og sagde at det bare skulle gå over af sig selv. det er en skrækkelig sygdom og jeg tænker at det måske kunne være en ide at man vaccinerede imod den igen senere i teenageårene…?!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *