Skarlagensfeber er en af de typiske børnesygdomme og kaldes også scarlatina. Vil du vide mere om symptomer på Skarlagensfeber, om hvordan sygdommen smitter, hvem der får den og hvad man som forælder kan gøre hvis ens barn får Skarlagensfeber, så er du landet det helt rette sted.
Dette er en artikel, der handler om børnesygdommen Skarlagensfeber. Du kan blandt andet læse om symptomer på Skarlagensfeber og hvad man som forælder kan gøre, hvis ens barn får sygdommen. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.
Skarlagensfeber er en af de typiske børnesygdomme og kaldes også scarlatina. Andre børnesygdomme der ofte forekommer er: Lussingesyge, hånd-fod-mund-syge, skoldkopper, tredages-feber, kighoste og RS-virus.
Hvad er skarlagensfeber
Skarlagensfeber er en infektionssygdom, der ofte viser sig som halsbetændelse, man får typisk også et rødt udslet. Udslættet begynder en til to dage efter selve infektionen, og er det mest dominerende symptom.
Det begynder i ansigtet og på kroppen og breder sig herefter til armene og benene, men mangler omkring munden. Tungen bliver hvidlig belagt og bliver siden højrød. Det kaldes en hindbærtunge.
Udslættet forsvinder i løbet af en lille uge og i stedet begynder ens hud at afskalle. Yderligere symptomer afhænger af, hvilken infektion man er ramt af. Det er typisk halsbetændelse eller rosen.
Hvem får Skarlagensfeber?
Normalt bliver man rask indenfor en uge. Man kan få infektionen mange gange, men man får kun skarlagensfeber én gang.
Det er som regel børn i alderen fem til ti år, der får skarlagensfeber. Men både voksne og mindre børn kan også få sygdommen. Man bliver smittet af host eller nys fra en syg person.
Skarlagensfeber skyldes en infektion med såkaldte hæmolytiske streptokokker, der danner et giftstof, der giver det røde udslet. Hæmolytiske streptokokker er en form for bakterier.
Hvad kan forældre gøre?
Hvis det er halsbetændelse, kan man få forskellige midler der lindrer symptomerne. Det kan være smertestillende paracetamol, (Panodil, Pamol og Pinex), som hjælper dit barn med at få det bedre og er febernedsættende. Det kan også være pastiller eller sugetabletter, der hjælper imod ondt i halsen.
Hvis dit barn har høj feber i forbindelse med skarlagenfeber, er det vigtigt at sørge for, at barnet får nok at drikke og ikke er pakket for meget ind.
Da det er en infektion, der skyldes streptokokker, vil antibiotika hjælpe. Antibiotika hjælper dog ikke på udslættet eller den efterfølgende afskalning.
Hvis dit barn skal have antibiotika, vil det typisk være penicillin. Har dit barn penicillin-allergi kan der i stedet anvendes et makrolid. Barnet vil typisk skulle have penicillin i seks til ti dage.
Se mere om de andre typiske børnesygdomme, man som forælder skal være opmærksom på:
Kilde: min.medicin.dk