Fnat er en infektion i huden, der skyldes smitte med fnatmiden og kaldes også scabies. Hvis det klør over hele kroppen uden nogen anden forklaring, kan det være symptomer på fnat og man bør derfor tage til lægen. Hvis du vil vide hvad fnat er og hvordan man får fnat, så se med her.
Denne artikel handler om sygdommen fnat. Du kan blandt andet læse om hvad fnat er, symptomer på fnat og hvad man skal gøre, hvis man har fået fnat. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.
Fnat er en smitsom hudsygdom fremkaldt af fnatmider, hvis hunner lægger æg i huden. Men inden du bliver nervøs, så læs resten af den her artikel, hvor du får meget mere at vide om hvilke symptomer du skal holde øje med og hvordan du slipper af med miderne.
Hvad er fnat?
Det mest karakteristiske symptom på fnat er intens hudkløe, som skyldes immunsystemets reaktion imod miderne, mideæggene og midernes afføring. Det begynder typisk at klø to til tre uger efter smitte og er værst om aftenen. Har man været smittet før, går der kun få dage, inden det begynder at klø.
Man får typisk også udslæt, der ses som små røde knopper på arme og resten af kroppen. På grund af kløen vil mange også have kradsemærker rundt omkring på kroppen.
Har man fnat, vil man også have små gange i huden, de såkaldte fnatgange. Det er gange fnatmiden graver i huden og de kan ses med en lup. Man vil især have dem på fingre, ved håndledene, på albuer, fødder og kønsdele.
Flere uger og endda måneder efter infektionen er væk, kan man få faste knuder i huden, som klør meget. De kaldes kløeknuder. Især svækkede personer kan også udvikle såkaldt “skorpefnat” med kraftig skæl på huden. Det giver kun let kløe, men er endnu mere smittefarligt.
Hvordan bliver man smittet?
Miden overføres ved tæt kontakt mellem mennesker. Der er mange måder at få fnat på, men de mest almindelige er: Samleje, eller at dele seng med en smittet person. At overnatte under primitive forhold, for eksempel som turist i trejde-verdenslande. At komme i nærheden af en person, der har “skorpefnat” for eksempel på et hospital.
Sygdommen spreder sig først og fremmest ved hunmiden, der graver små gange i den øverste del af huden, typisk på fingre eller ved håndled. Nede i gangene parrer den sig med hanmiden og lægger æg. Æggene bliver til mider i løbet af to uger. Miderne er 0,5 milimeter store og kan kun ses med en lup.
Hvis du pludselig får hudkløe og mistænker, at det er fnat, skal du derfor kontakte lægen. Hvis du hurtigt søger læge, kan du få den rigtige behandling og undgå at smitte andre.
Vær opmærksom
Det vigtigste man selv kan gøre er at være opmærksom på, om man kan være smittet med sygdommen. For eksempel hvis det klør over hele kroppen, uden en anden god forklaring.
Har man fnat skal personen, og alle, personen har været i kontakt med, i behandling. Så fortæl det til dem du bor sammen og dem du har været i seng med.
Hvis man hurtigt opdager sygdommen og får den rigtige behandling, så vil symptomerne begynde at forsvinde i løbet af en til tre uger.
Behandling for fnat
Fnat behandles med en creme med permetrin, der dræber fnatmiderne. Cremen kan købes som håndkøb på apoteket. Alle personer man har haft tæt kontrakt med eller været i seng med skal også i behandling.
Hvis behandlingen ikke virker kan man blive henvist til en hudlæge, så man kan få behandling med tabletter, der indeholder ivermectin. Hudlægen kan også vælge at behandle med svovlvaseline.
Cremen skal smøres på overalt på kroppen, inden man går i seng om aftenen. Dagen efter skifter man undertøj, og alt tøj, der har været i direkte kontakt med huden, skal vaskes. Gå bagefter i brusebad og vask cremen af huden.
Hvis det stadig klør, kan man bruge fugtighedscreme dagligt eller et kløestillende middel i nogle dage. Det kan for eksempel være creme med hydrocortison.
Internt link:
At også sundhedssystemet tager sygdommen alvorligt viser denne sag fra Sygehus Lillebælt hvor 14 medarbejdere var blevet smitte med fnat..
Kilde: apoteket.dk
Hej Louise, Hvor kan man få svovlvaseline i håndkøb? Har ledt en masse steder men kan ikke finde det, heller ikke på Amazon og Ebay. De har det, men sender ikke til Danmark. Jeg vil også gerne anbefale http://fnatkur.dk, det er en super side med gode råd.