14 ansatte – herunder flere sygeplejersker – er smittet med fnat efter en mandlig patient i november var indlagt med norsk skorpefnat.
Det er på Sygehus Lillebæt, Kolding Sygehus, at flere medarbejdere lige nu er smittet med fnat.
Og nu går sygehuset ud i offentligheden og advarer patienter, der mærker kløe og hudirritation, og som har været indlagt på sygehuset, til at være opmærksomme på sygdommen. De opfordres til at opsøge deres egen praktiserende læge. Lægen kan så undersøge om patienterne også er blevet smittet med den voldsomt irriterende sygdom.
Alle de smittede medarbejdere har haft relation til sygehusets karkirurgiske sengeafsnit.
Det formodes, at smitten er kommet ind på sygehuset via en patient indlagt på karkirurgisk sengeafsnit i november. Denne patient var smittet med norsk skorpefnat. Der er dog indtil videre ikke andre patienter, der er registreret som smittet med sygdommen.
Brev til patienter
Alle praktiserende læger i sygehusets optageområde og Styrelsen for Patientsikkerhed Syd er informeret om smitten, ligesom patienter, der har været indlagt på Karkirurgisk sengeafsnit, er blevet informeret direkte via et brev.
- Fnat er heldigvis ikke farligt, men det klør og er ubehageligt for den angrebne person. Fnat smitter relativt let, men forudsætter tæt hudkontakt med en smittet person. Der findes heldigvis en god og effektiv behandling, og den er de smittede medarbejdere sat i gang med, oplyser ledende overlæge Jens Kjølseth Møller fra Klinisk Mikrobiologi på Sygehus Lillebælt i en pressemeddelelse.
Meget smitsom men nemt at kurere
Fnat betragtes som en meget smitsom sygdom.
Det kræver dog normalt tæt hudkontakt at blive smittet med fnat.
Derfor smitter fnat primært gennem seksuel kontakt, samvær med tæt familie eller i forbindelse med plejeprocedurer – for eksempel bleskift på institutioner eller behandling på sygehuse.
Bliver man smittet med fnat, skal man hurtigt i behandling. Det sker ifølge Sundhedsstyrelsen typisk med cremen permethrin (NIX), der smøres på hele kroppen fra kæberanden og nedefter.
Allerede 8 til 12 timer efter påbegyndt behandling kan man betragtes som smittefri.