Alt Om Sundhed: Forside » Nyheder » Advarsel mod bogen “Kernesund familie”
Sundhedsstyrelsen advarer nu sammen med Fødevarestyrelsen forældre mod, at følge rådene i bogen Kernesund familie, fordi rådene, ifølge de to styrelsen, direkte kan skade børnene. Foto: Altomsundhed.dk.
Sundhedsstyrelsen advarer nu sammen med Fødevarestyrelsen forældre mod, at følge rådene i bogen Kernesund familie, fordi rådene, ifølge de to styrelsen, direkte kan skade børnene. Foto: Altomsundhed.dk.

Advarsel mod bogen “Kernesund familie”

Du skal ikke følge rådene i bogen “En kernesund familie”. Så konkret lyder advarslen fra både Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, og her er deres begrundelse for advarslen.

Det er den ellers populære bog Kernesund familie  fra Politikens forlag, der  giver råd om mælk og modermælkserstatning, der kan skade små børn, mener de to styrelser.

Em kernesund familie er generelt meget skeptisk overfor modermælkserstatning og anbefaler, hvis man bruger det, at tilsætte hørfrøolie.

Og modermælkserstatning baseret på gedemælk fremhæves som et godt alternativ til almindelig modermælkserstatning.

Generelt er forfatteren meget kritisk overfor mælk og mælkeprodukter og på hjemmesiden står der, at børn under tre år ikke engang skal smage på mælk. Forfatteren er også meget kritisk overfor gluten.

Men både Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen er uenige i rådene i en kernesund familie. Rådene kan være skadelige for børn og derfor fraråder de to styrelser forældrene at følge disse råd.

– Det er meget betænkeligt, at forfatteren kategorisk fraråder mælk og glutenholdige fødevarer, det vil sige hvede, rug og havre, til små børn. Jo flere fødevarer man udelukker, jo større er risikoen for fejlernæring, lyder det fra styrelserne.

– De fleste kan tåle mælk og gluten, og der er ikke dokumentation for sundhedsgevinster ved at udelukke disse fødevarer, med mindre barnet har fået diagnosticeret mælkeallergi eller glutenallergi.

– Det er en ekspertopgave at rådgive om mælke- og glutenfri diæt. De færreste forældre har tilstrækkelig erfaringsmæssig viden til at sikre deres børn en nærende kost uden mælk og gluten.

Modermælkserstatning er sammensat så børn får alle næringsstoffer

Modermælk er den bedste ernæring til spædbørn. Hvis barnet ikke får modermælk, skal barnet have modermælkserstatning. Modermælkserstatninger indeholder alle de næringsstoffer barnet har behov for, og produkterne er sammensat sådan, at de er ernæringsmæssigt optimale for barnet og ligner modermælk mest muligt.

– Man skal derfor ikke tilsætte noget som helst til modermælkserstatninger, da man i så fald forskubber balancen mellem de vigtige næringsstoffer. Afhængig af den mængde hørfrøolie, der tilsættes til modermælkserstatningen, vil energiindholdet øges og fedtsyrebalancen kan forrykkes betydeligt, lyder det i advarslen fra styrelserne.

Børn er parate til at begynde på skemad, når de er mellem 4 og 6 måneder gamle. Spædbørn vokser hurtigt og har brug for anden mad end mælk fra cirka 6 måneders alderen.

Komælk, risdrik, sojadrik og havredrik

Mælk er en vigtig del af små børns kost, fordi den er rig på mange forskellige vitaminer og mineraler og indeholder protein af høj kvalitet. For små børn er mælk desuden en vigtig energikilde.

En passende mængde mælk og mælkeprodukter for et barn omkring et-årsalderen er 3½ dl til ½ liter om dagen. Ikke mere, for så kan mælken tage plads op for anden mad, der bidrager med andre vigtige næringsstoffer.

Risdrik, sojadrik og havredrik har intet med mælk at gøre og kan ikke anvendes som modermælkserstatning eller fuldgyldige alternativer til komælk.

Risdrik og havredrik indeholder meget lidt protein og har ikke noget naturligt indhold af vitaminer og mineraler. Risdrik og havredrik kan tidligst anvendes efter 3 års-alderen, oplyser Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen.

Se også disse artikler:

Derfor hedder det Roskildesyge

Lægens kur mod tømmermænd

Få svaret på om hovedpinepiller kan blive for gamle

1 kommentar til “Advarsel mod bogen “Kernesund familie””

  1. Erik Ove Andersen

    Kære Sundheds og Fødevarestyrelse, er i virkelig så uvidende om, hvad der sker i denne forskning, uden i den store verden? Eller vil i bare beskytte, vores mejeriproducenters økonomiske interesser? Forskere som Karl Reichelt, fra Oslos Rigshospital, har forsket i dette, i næsten hele hans aktive liv. Han endte op med lige inden sin død, at få en hædersmedalje fra den Norske kong, for hans livsvigtige forskning. I Oslo grundlage han et medicins laboratorium Lab1, der fortsat redder mange børns liv, ved at lære forældrene, at leve uden mælk og glutten. det er denne viden bogen Kærnesund Familie bygger på, og jeg synes at jeres advarsel, er udtryk for enten ufattelig uvidenhed, eller ufattelig arrogance, og direkte sundhedsskadelig for befolkningen.
    Med venlig hilsen
    Erik Ove Andersen
    https://www.youtube.com/watch?v=ZQwyKStGghE

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *