Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Hvad er stuetemperatur og hvor mange grader kræver et godt indeklima?
Stuetemperatur defineres normalt som mellem 18 grader og 21 grader. Men hvad skal der egentlig til for at få et godt indeklima?
Stuetemperatur defineres normalt som mellem 18 grader og 21 grader. Men hvad skal der egentlig til for at få et godt indeklima?

Hvad er stuetemperatur og hvor mange grader kræver et godt indeklima?

Hvad er stuetemperatur, hvor varmt skal man have det og hvad kræver det temperaturmæssigt at få et godt indeklima?

Denne artikel handler om begrebet “stuetemperatur”, hvor varmt man skal have det for at få et godt indeklima og hvor mange grader stuetemperatur egentlig er. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Faktisk er det slet ikke så simpelt at svare på for stuetemperatur kan variere meget fra person til person. Nogle vil gerne have det lidt varmere inde døre, end andre.

Objektivt kan “stuetemperatur” defineres som den temperatur man har i sin dagligstue. Men du har sikkert prøvet at komme ud til nogen, der enten har det markant koldere eller markant varmere end du selv har det. Dermed kommer du til enten at fryse eller at svede.

Hvis man spørger boligeksperter, så ligger den perfekte temperatur i din stue på mellem 18 grader og 21 grader. De 18 grader er absolut i den meget lave ende. Men når man eksempelvis taler om rødvin, der skal serveres ved stuetemperatur, så er det faktisk meget godt ramt. De færreste rødvine vinder ved at blive serveret meget over 18 grader og flere rødvine har det faktisk meget mere komfortabelt i temperatur-spændet på mellem 16 og 18 grader mens beaujolais-vine skal helt ned i 12 til 14 grader. Men det har jo ikke meget med stuetemperatur at gøre.

Stuetemperatur og godt indeklima

Når du skal beslutte dig for hvor varmt du skal have det i din opholdsstue, så er det en god ide også at have indeklimaet med i tankerne. Specielt om vinteren.

Det gælder nemlig om at holde en konstant temperatur – og så huske at få luftet godt og grundigt ud.

Faktisk skal du lufte ud minimum én gang om dagen i fem minutter – for at få udskiftet al luften. Gør det grundigt med gennemtræk – og du behøver ikke lukke dine radiatorer imens. Det koster nemlig typisk mere i energi at få radiatorerne op i temperatur end den energi du bruger, når du har vinduerne åbne i bare fem minutter.

Symptomer på dårligt indeklima

Det er vigtigt med et godt indeklima for at sikre fysisk velvære.

Et dårligt indeklima kan være skyld i, at du får det dårligt. Typisk vil føælgende symptomer være tegn på et dårligt indeklima:

  • Tørre, kløende eller irriterede øjne
  • Træthed eller sløvhed
  • Hovedpine
  • Skulder og nakkeproblemer

Pas på kondens

Bolius Boligejernes Videncenter har fået foretaget en undersøgelse gennemført af analyseinstituttet YouGov om hvilken temperatur folk har i deres hjem.

Her viser undersøgelsen, der er lavet på baggrund af mere end 1.000 interviews, at deltagerne i gennemsnittet har 21 grader i deres stue mens der i soveværelset kun er 18 garder. Og det giver faktisk meget god mening, at der er forskel i temperaturen fra det rum vi opholder os i når vi er vågne, og det rum vi sover i.

Men der er også en grænse. For hvis temperaturforskellen stiger til mere end fem grader fra boligens varmeste rum til boligens koldeste rum, så er der risiko for, at det skaber kondens – og det er noget der virkelig giver et dårligt indeklima.

Eksternt link:

5 tegn på et dårligt indeklima

3 kommentarer til “Hvad er stuetemperatur og hvor mange grader kræver et godt indeklima?”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *