Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Derfor får du luft i maven og slår prutter
Luft i maven kan skyldes mange ting. Men fælles for dem alle er, at du ofte vil slå flere prutter, end du måske plejer at gøre.
Luft i maven kan skyldes mange ting. Men fælles for dem alle er, at du ofte vil slå flere prutter, end du måske plejer at gøre.

Derfor får du luft i maven og slår prutter

Luft i maven – og i dine tarme – kan skyldes flere ting. Symptomerne er, at du føler dig oppustet og slår prutter. I rigtig mange tilfælde kan du kurere dig selv helt uden medicin. Du kan prøve at følge de enkle råd i denne artikel.

Dette er en artikel, der handler om luft i maven, luft i tarmene og hvorfor du slår prutter. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Det er helt normalt både at have luft i maven – og slå prutter. ifølge overlæge og professor fra Haukeland Universitetssygehus i Norge, Trygve Hausken, så prutter vi mellem 10 og 22 gange hver eneste dag.

Nogle synes det er ækelt mens andre finder det yderst morsomt. Men uanset hvordan man har det med luft i tarmene, så er det noget, vi alle skal af med. og nogle gange lugter prutter altså.

Her er årsagerne til luft i maven

Ryger du? Så kan det være en årsag til, at du har luft i maven. Når du ryger kan du nemlig komme til at sluge luft som via mavesækken går ud i tarmene og til sidst ender i en prut. Det samme gælder hvis du: spiser for hurtigt, tygger tyggegummi, drikker mange sodavand eller hvis du er nervøs.

Men årsagerne til luft i maven og dertilhørende mavekneb, behøver ikke at komme udefra. De kan også komme indefra.

Det er nemlig meget almindeligt at der dannes luft – eller gasarter – i mave og tarme. Denne form for luft bliver produceret af bakterier og derfor er det af stor betydning, hvad du putter i munden.

Nogle fødevarer producerer nemlig mere luft end andre. Der findes mange former for mad der giver luft i maven og får dig til at slå prutter. De fødevarer, der ofte producerer mest luft er enten for fed mad eller kost med mange fibre. Derfor kan sund mad sagtens være årsagen til, at du slipper en vind oftere end du plejer. Eksempelvis giver frugt, bønner og kål meget luft i maven.

Ekstra tarmluft kan også forårsags af medicin.

Hjælp dig selv uden medicin

Har du meget luft i maven og slår flere prutter, end du plejer at gøre, så kan du forsøge disse ting:

 • I en periode undgå at spise mad, der giver luft i maven som fx kål, bønner, ærter, løg samt større mængder frugt og grøntsager.
 • Tygge maden grundigere.
 • Nedsætte forbruget af hårdt slik, tyggegummi, sodavand og andre kulsyreholdige drikke.
 • Motionere regelmæssigt, da fysisk aktivitet stimulerer tarmens bevægelser og produktionen af luft mindskes.
  Kilde: Apotek.dk.

Du bør kontakte lægen, hvis:

 • Du bliver ved med at have luft i maven.
 • Du får stærke mavesmerter eller smerter, som varer ved.
 • Du pludselig bliver oppustet, uden at der afgår luft, eller hvis du ikke har afføring.
 • Der er blod eller slim sammen med luften eller afføringen.
 • Du har luft i maven og samtidig eller skiftevis diarré og forstoppelse.
  Kilde: Apotek.dk.

Eksterne artikler

Ekspert: Så meget prutter vi i løbet af en dag

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *