Alt Om Sundhed: Forside » Nyheder » Hvor mange ryger i Danmark? Her er svaret
Du bliver nok overrasket over hvor mange danskere, der fortsat ryger. Antallet af rygere er nemlig ikke faldende. Ganske holder vist holder en del op med at ryge, men der kommer også nye rygere til, og derfor er faldet i antal rygere ikke faldende.
Du bliver nok overrasket over hvor mange danskere, der fortsat ryger. Antallet af rygere er nemlig ikke faldende. Ganske holder vist holder en del op med at ryge, men der kommer også nye rygere til, og derfor er faldet i antal rygere ikke faldende.

Hvor mange ryger i Danmark? Her er svaret

Ved du hvor mange, der fortsat ryger i Danmark på trods af kampagner og advarsler? Det overraskende svar er, at antallet af rygere faktisk ikke er faldende.

Det er en ny undersøgelser, der viser, at mange stadig ryger, og der bliver faktisk ikke færre rygere i Danmark.

Godt nok er der mange, der kvitter smøgerne, men der kommer fortsat nye rygere til, og derfor er det samlede antal rygere uændret.

Det skriver Sundhedsstyrelsen, og styrelsen fastslår samtidig, at rygning stadiger en af de allerstørste trusler mod sundheden og noget af det farligste, danskerne udsætter deres kroppe for.

Men på trods af advarslerne, fortsætter 22 procent af befolkningen med at ryge.

En ny undersøgelse af danskernes rygevaner viser, at andelen af rygere ikke er faldet siden 2011, og det er et kæmpe problem, mener de største sundhedsorganisationer, da rygning er skyld i en fjerdedel af alle dødsfald i Danmark.

Hver femte dansker er ryger

Konklusionen her i starten af 2018 er, at mere end hver femte dansker ryger. Det afslører den nye årlige undersøgelse af danskernes rygevaner foretaget af Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen.

Det betyder, at andelen af mennesker, der ryger, ikke har ændret sig de seneste seks år. For selv om mange har held til at stoppe med at ryge, kommer der stadig nye rygere til.

Og de nye rygere er primært børn og unge under 18 år, viser tidligere undersøgelser.

16 procent ryger dagligt

Stagnationen i andelen af rygere har varet i seks år efter flere årtier med konstant fald. I år er der igen 16 procent, der ryger dagligt, og der er ingen forskel på, hvor mange mænd og kvinder, der ryger.

At der bliver ved med at komme så mange nye rygere til, vækker stor bekymring hos en af Kræftens Bekæmpelse:

– Det er ikke godt nok. Vi er nødt til at have flere spillere på banen, hvis vi skal knække kurven.Vores mål er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Det kan kun lade sig gøre, hvis virksomheder, organisationer, uddannelser og alle andre arbejder sammen, siger Niels Them Kjær, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Alle parterne bag undersøgelsen bakker op om ambitionen om en Røgfri Fremtid. En ambition, som de sammen med 47 andre organisationer allerede har skrevet under på, at de vil arbejde for.

Netop derfor vækker de nye tal også bekymring hos Sundhedsstyrelsen.

– Det er et kæmpe problem, at hver femte dansker fortsat ryger. Det er vigtigt, at indsatsen, der skal sikre, at alle rygere har let adgang til professionel hjælp til rygestop, går hånd i hånd med en indsats for, at børn og unge ikke begynder at ryge.

– Det er nødvendigt, hvis vi skal nå målet om en Røgfri Fremtid, siger Nina Krogh Larsen, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Mange rygere fortryder smøgerne

Undersøgelsen viser også, at hele 72 procent af de nuværende og tidligere rygere ikke ville ryge, hvis de skulle leve deres liv om.

Det er derfor vigtigt, at de, der ønsker at stoppe, får tilbud om hjælp til rygestop. For chancen for at blive røgfri er op til fem gange større, hvis man får hjælp. Rygere, der ønsker et rygestop, kan få gratis hjælp fra rygestoptilbud i kommunerne, hos Stoplinien og i rygestopapps som E-kvit og Xhale.

Fakta om undersøgelsen

Hvert år undersøger Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen danskernes rygevaner.

Undersøgelsen er baseret på et repræsentativt udsnit af danskerne i forhold til alder, køn, religion og uddannelse.

I alt har 5124 danskere deltaget i undersøgelsen. Dataindsamlingen er foretaget af TNS Gallup via deres internetpanel i november 2017.

Se også disse artikler:

Derfor kan du få hovedpine af hovedpinepiller

Hvad er hvid januar? Læs mere om den særlige måned her

Sådan får du en god håndhygiejne

1 kommentar til “Hvor mange ryger i Danmark? Her er svaret”

  1. Vinni Tersløse

    Vi vil gerne have lov, at være her, jeg ville ønske, at folk holdt op med, at smide skodder.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *