Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Mad der giver luft i maven og får dig til at prutte
Det kan sagtens være mad der giver luft i maven og får dig til at prutte. Maden kan også være årsagen til, at dine prutter lugter mere, end de plejer.
Det kan sagtens være mad der giver luft i maven og får dig til at prutte. Maden kan også være årsagen til, at dine prutter lugter mere, end de plejer.

Mad der giver luft i maven og får dig til at prutte

Mad der giver luft i maven kan betyde, at du bøvser og prutter meget. Og nogle gange lugter dine prutter endnu mere, end de plejer. Her kan du se mere om hvilken mad, der får dig til at prutter.

Dette er en artikel, der handler om  mad der giver luft i maven og får dig til at prutte. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

At bøvse og prutte på grund af for meget luft i maven, er noget alle mennesker kender til.

Ofte opstår trangen på de mest uhensigtsmæssige tidspunkter, hvor du er omgivet af kollegaer eller på en date.

Men hvad er det, som du spiser og drikker, der giver dig luft i maven, og kan du gøre noget ved det?

Hvorfor får man luft i maven?

Det er normalt at have en vis mængde gasser i sin tarmkanal, som dannes ved de naturlige bakterier i tyktarmen. De kulhydrater som ikke er blevet optaget i tyndtarmen gennemgår en forgæring for at blive nedbrudt, og derved opstår luften, som senere bliver til en prut.

Dog kan du opleve en følelse af ”ekstra luft i maven” når du spiser bestemte fødevarer, fordi enkelte fødevarer har sværere ved at blive fordøjet i din mave og tyndtarm. I disse tilfælde vil du også opdage at dine prutter lugter ekstra fælt.

Mad der giver luft i maven

Ofte er det faktisk de sunde madvarer der giver mest luft. Her i blandt kan nævnes:

• Mad der indeholder mange fibre, da det sætter gang i tarmsystemet
• Grøntsager så som diverse kål, gulerødder, løg og radiser
• Mejeriprodukter som indeholder laktose
• Frugt der indeholder megen frugtsukker som for eksempel bananer, rosiner, æbler, og abrikoser
• Mad som indeholder meget fedt
• Drikkevarer med højt indhold af kulsyre

Er du allergisk overfor visse madvarer, er det også vigtigt at tage højde for de skjulte ingredienser som soja, hvede og nødder i produkterne, da disse også kan fremme gasserne.

Hvad kan du gøre mod luft i maven?

• Hvis du oplever, at du begynder at prutte eller bøvse mere, så læg mærke til din kost, og hvad det er du spiser der giver problemet. Ved at tage en pause fra visse fødevarer eller helt stoppe med at spise dem, kan være en løsning.
• Du kan også spise mindre måltider, og spise langsommere, da du så ikke vil føle dig overmæt og samtidig mindske luftindtaget via munden.
• Spis mindre fed mad, da fedtet giver følelsen af at være oppustet, og hæmmer tømningen af mavesækken.

Fortsætter du med at have luft i maven, og bliver det et stort problem, så bør du kontakte din læge eller eventuel en diætist som kan lave en madplan til dig.

Kilde: Alun.dk / Netdoktor.dk

1 kommentar til “Mad der giver luft i maven og får dig til at prutte”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *