Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Skoldkopper: Alt hvad du skal vide for at hjælpe dit barn
Ved du, hvad du skal gøre, hvis dit barn får skoldkopper? Hvis ikke så læs med her, hvor du får en masse gode råd til at hjælpe dit barn.
Ved du, hvad du skal gøre, hvis dit barn får skoldkopper? Hvis ikke så læs med her, hvor du får en masse gode råd til at hjælpe dit barn.

Skoldkopper: Alt hvad du skal vide for at hjælpe dit barn

Skoldkopper er noget de fleste har været udsat for. Faktisk har omkring 95% af den voksne befolkning i Danmark haft sygdommen som børn. Men hvad gør du, hvis dit barn bliver smittet?

Dette er en artikel, der handler om skoldkopper, hvordan man får det og hvordan man behandler det. Samtidig er der en række gode råd til, hvad du som forælder skal gøre, hvis dit barn er blevet smittetVi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se, om det er relevant indhold. På forhånd tak og god læselyst.

Skoldkopper er én af de mest almindelige børnesygdomme og skyldes en virus kaldet varicella zoster-virus og er en meget smitsom sygdom, der især rammer børn. Bliver man smittet får man for det meste kløende hududslæt med blærer. Men det er heldigvis ikke noget, der er farligt.

Skoldkopper er en af de syv typiske børnesygdomme, der også omfatter: Kighoste, Lussingesyge, Tredages-feber, Hånd-fod-mund sygdom, Skarlagensfeber og RS-virus

Man kan kun få skoldkopper én gang, men virussen bliver i kroppen hele livet. For nogle bryder den ud igen i en anden form – nemlig som helvedesild.

Hvorfor får man skoldkopper?

Man kan blive smittet, hvis man rører ved en anden persons skoldkoppeblærer eller på grund af luftbårne dråber som nys eller hoste.

Man kan blive smittet med skoldkopper både fra en person der selv har det eller fra en person med helvedesild.

Personer med sygdommen smitter fra omkring tre dage før udbruddet og indtil der er dannet sår på alle blærerne, hvilket tager cirka fire til seks dage. Det tager mellem 10 til 20 dage, fra man bliver smittet til sygdommen bryder ud.

Symptomer på skoldkopper

Vi kender stort set alle skoldkopper fra det kløende udslet. Normalt begynder det på kroppen og i ansigtet og spreder sig til hårbund, arme og ben. Men det kan også ramme slimhinder især i munden og på kønsorganerne.

Udslættet begynder som små røde pletter, der i løbet af nogle timer udvikler sig til blærer. Efter et par dage er blærerne omdannede til skorper.

Der kan blive ved med at komme blærer i tre til seks dage og det er meget individuelt hvor mange blærer en smittet person får.

Forskel på børn og voksne

Er man ekstra uheldig får man også feber, når man har skoldkopper. Det er også normalt at have feber eller føle sig sløj op til sygdomsudbruddet.

Børn lider oftere af skoldkopper en voksne. Til gengæld bliver børnene ikke lige så syge af skoldkopper, som deres forældre gør.

Behandling af skoldkopper – hvad kan du gøre?

Da skoldkopper skyldes en virus, er den mest almindelige form for behandling lindring af symptomer. Tjek afsnittet “gode råd” for at se, hvad du selv kan gøre.

Hvis det ikke er nok, kan man købe forskellige former for kløestillende medicin, blandt andet zink liniment eller lokalbedøvende stoffer. Sidstenævnte kan give svie kortvarigt.

Hvis udbruddet er virkelig slemt og barnet for eksempel slet ikke kan sove, kan man give et antihistamin. Det bruges også mod allergi, transportsyge og søvnløshed.

Gode råd

  • Lad være med at kradse i blærerne, da det kan resultere i betændelse.

  • Vær omhyggelig med personlig hygiejne.

  • Brug kolde omslag, da de kan lindre kløen.

  • Sørg derfor også for at holde den ramte i kølige omgivelser, da varme og sved kan få det til at klø mere.

  • Vask hænder eller brug en håndsprit for at sørge for, at resten af familien ikke bliver smittet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *