Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Børnesygdomme: Her er de mest almindelige sygdomme børn rammes af
Nogle af de mest typiske børnesygdomme, som børn får er Hånd-fod-mund-syge, lussingesyge, skarlagensfeber, skoldkopper, tredages-feber, kighoste og RS-virus.
Nogle af de mest typiske børnesygdomme, som børn får er Hånd-fod-mund-syge, lussingesyge, skarlagensfeber, skoldkopper, tredages-feber, kighoste og RS-virus.

Børnesygdomme: Her er de mest almindelige sygdomme børn rammes af

Der er nogle sygdomme, som børn rammes langt oftere af end voksne gør: De såkaldte børnesygdomme. Her kan du se meget mere om symptomer, smitte og behandling af eksempelvis Hånd-fod-mund-syge, lussingesyge, skarlagensfeber, skoldkopper, tredages-feber, kighoste og RS-virus.

Dette er en artikel, der handler om nogle af de mest almindelige børnesygdomme, symptomer og behandling. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Der er nogle sygdomme, som børn rammes langt oftere af end voksne gør: De såkaldte børnesygdomme.

Ved børnesygdomme mener man normalt en gruppe af infektionssygdomme, som børn rammes af. Normalt bliver man kun smittet én gang i sit liv, men er man ikke blevet smittet som barn, kan man godt blive smittet som voksen.

Nogle af de mest normale børnesygdomme er: Hånd-fod-mund-syge, lussingesyge, skarlagensfeber, skoldkopper, tredages-feber, kighoste og RS-virus.

Hånd-fod-mund-syge

Hånd-fod-mund syge er en mild virus infektion, hvor barnet får blærer på hænder, fødder og i munden. Nogle børn får også let feber, hovedpine og er forkølet.

Udslættet er to til fire millimeter aflange blærer, der er omgivet af en rød ring. Man bliver især ramt af blærer på hælene og omkring neglerandende. Blærer i munden bliver typisk til sår, og det kan derfor svie, når barnet spiser eller drikker.

Sygdommen varer en uge og rammer især småbørn, men er ikke særlig hyppig. Den er meget smitsom, og smitter først og fremmest fra barnets afføring til hænder og videre til andre børn. Men man kan også blive smittet gennem luften med host og nys.

Det er ikke farligt, at være smittet og de fleste børn mærker næsten ikke, at de har sygdommen. Sygdommen kræver heller ikke nogen behandling og optræder hyppigst om sommeren og efteråret.

Lussingesyge

Lussingesyge er en af de almindelige børnesygdomme. Den er mild og mange lægger ikke mærke til, at de er smittede. Sygdommen skyldes en virus og er udbredt i hele verden. Det er først og fremmest børn mellem fire og ti år, der bliver ramt.

Symptomerne starter typisk med feber og lidt tør hoste i et par dage. Efter feberen begynder at falde, kommer typisk et udslæt, og måske bliver feberen værre igen. Børn kan få et kraftigt, rødt udslæt på kinderne. Det også herfra navnet lussingesyge stammer fra. Man kan også få et fint-plettet udslæt på resten af kroppen.

Der er ingen vaccine eller behandling mod sygdommen, da den er forholdvis mild. Men er man blevet smittet en gang, kan man ikke få sygdommen igen.

Skarlagensfeber

Skarlagensfeber er en infektionssygdom, der ofte viser sig som halsbetændelse, man får typisk også et rødt udslet. Udslættet begynder en til to dage efter selve infektionen, og er det mest dominerende symptom.

Det begynder i ansigtet og på kroppen og breder sig herefter til armene og benene, men mangler omkring munden. Tungen bliver hvidlig belagt og bliver siden højrød.

Udslættet forsvinder i løbet af en lille uge og i stedet får man en afskalning af huden. Yderligere symptomer afhænger af, hvilken infektion man er ramt af. Det er typisk halsbetændelse eller rosen.

Normalt bliver man rask indenfor en uge. Man kan få infektionen mange gange, men man får kun skarlagensfeber én gang. Det er som regel børn i alderen fem til ti år, der bliver ramt. Man bliver smittet af host eller nys fra en syg person.

Skoldkopper

Skoldkopper er en helt almindelig børnesygdom. Den kan kendes ved det karakteristiske udslæt på kroppen.

Sygdommen skyldes en virus kaldet Varicella Zoster. De første symptomer er let feber, sløjhed og derefter det kendte udslæt med blærer i ansigtet og på kroppen, der klør.

Normalt har man udslættet i to til fire dage og starter typisk i ansigtet og på overkroppen. Derefter spreder det sig til resten af kroppen. Typisk får man mellem 250 og 500 blærer spredt over kroppen, men er man heldig, kan man slippe med nogle få.

Der er ingen direkte behandling imod skoldkopper, men man skal undgå at kradse i blærerne. Derfor er det en god ide at klippe negle.

Tredages-feber

Tredages-feber er endnu en af de almindelige børnesygdomme. Det vigtigste symptom er feber, som kommer pludseligt og kan være over 40 grader. Barnet kan også have forkølelse-symptomer som ondt i halsen.

Normalt falder feberen på tredjedagen, og det er derfra sygdommen har sit navn. Når feberen begynder at falde, får barnet udslæt, først på brystet som herefter breder sig til resten af kroppen. Det er kun sjældent at udslættet rammer ansigtet. Efter et par dage er udslættet også væk.

Da feberen kommer meget pludseligt, får barnet typisk feberkramper. Når udslættet er helt væk er barnet rask. Det sker på fjerde eller femte dagen.

Det er oftest børn mellem et halvt og tre år, der rammes af sygdommen. Den smitter gennem luften via dråber fra nys og host.

Kighoste

Kighoste skyldes en bakteriebetændelse i luftvejene. Sygdommen starter typisk med snue, hoste og hæshed, som varer en til to uger. I løbet af den tid bliver hosten værre.

De næste to til otte uger, lider man af kighosteanfald. Anfaldene begynder med en lang række stødende host, som går over i, at man hiver efter vejret. Når barnet hiver efter vejret kommer en pibende lyd (kigen), hvorfra navnet kommer. Under hosteanfaldet hoster man sejt slim op, og man kan også kaste op.

Er man smittet får man typisk 10-20 anfald i døgnet, men det kan være helt op til 60. Anfaldene virker meget dramatiske på omgivelserne, men er normalt ufarlige, medmindre der er tale om et nyfødt barn.

Alle, også voksne, kan få kighoste. Idag er de fleste vaccineret imod hosten. Vaccinen beskytter godt i barndommen men ikke helt, når man bliver voksen. Som voksen er symptomerne dog ikke ligeså slemme. Kighoste smitter gennem luften på grund af nys eller host.

RS-virus

RS-virus er en forkølelsesvirus. Hos større børn resulterer RS-virus i en almindelig forkølelse, mens mange børn under tre år får astmatisk bronkitis.

De normale symptomer på forkølelse er feber, hoste og løbenæse. Efter en til to dage løber næsen med en klar væske som senere bliver tyk og gul.af

Der findes ingen behandling imod forkølelse, men der findes medicin imod astmatisk bronkitis. Hvis dit barn har problemer med trække vejret, skal du derfor ringe til lægen med det samme.

Forkølelse kan skyldes mange vira, men i 25 procent af tilfældene hos børn er RS-virus årsagen. Oftest forsvinder forkølelsen af sig selv i løbet af to uger. Selvom man ikke kan helbrede en forkølelse kan man lindre symptomerne med for eksempel næsespray.

RS-virus er meget smitsomt, og smitterisikoen er størst lige inden sygdommen bryder ud og de første dage herefter.

Kilder: Statens Serum Institut, sygebørn.dk & min.medicin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *