Der findes tre typer af lus, der kan leve på mennesker: Hovedlus, fladlus og kropslus. Men hvad er kropslus, hvilke symptomer får man, klør de lige så meget som hovedlus og hvordan kommer man af med dem igen?
Dette er en artikel, der handler om kropslus, hvordan man får dem og hvordan man kommer af med dem igen. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se, om det er relevant indhold. På forhånd tak og god læselyst.
Der findes tre typer af lus, der kan leve på mennesker: Hovedlus – dem som vi i daglige tale bare omtaler som lus, fladlus og kropslus.
I den her artikel vil vi give dig en introduktion til kropslus. Hvad er det for nogle små blodsugende udyr, hvilke symptomer får man og hvordan kommer man af med dem igen?
Hvad er kropslus?
Kropslus er de største af de tre lus, der kan leve på mennesker. De kan blive op til 4 millimeter lange, men ligner ellers hovedlus på en prik.
Den eneste måde at kende forskel på kropslus og hovedlus er, hvor de lever. Hovedlus lever kun i hovedbunden, hvorimod kropslus suger blod fra hele kroppen. De er kun på kroppen, når de suger blod. Ellers lever de i vores tøj og det er også her, de lægger deres æg.
Kropslus er meget sjældne i Danmark og er kun et problem når mennesker lever tæt sammen, har dårlig hygiejne og ikke får vasket tøj.
Hvilke symptomer er der?
Symptomerne på kropslus er kløe de steder, hvor lusene suger blod. Deres bid giver små røde buler i huden, der giver kløe. Kløen er typisk værst om natten. Hvis man klør i bulerne, bliver de til små sår, som også klør.
Normalt bliver man mest bidt på overkroppen, i armhulerne og omkring livet. Lusene bider alle de steder hvor ens tøjsømme presser mod eller i tæt kontakt med huden, da lusene ikke lever på kroppen, men i tøjet. Eksempler kan være ved buksekanten, BH-stropper og lignende.
I modsætning til hovedlus og fladlus, så kan kropslus overføre forskellige sygdomme til mennesker. For eksempel skyttegravsfeber eller epidemisk tyfus.
Behandling
For det meste behandles kropslus ved bedre hygiejne.
Tøj, sengetøj, tæpper, madrasser – ja alt hvad smittede personer har være i kropskontakt med, skal vaskes ved 60 grader, fryses i et par døgn, opvarmes eller dampes.
Hvis man vælger at vaske tøjet, skal det vaskes i minimum 20 minutter, for at være sikker på, at lusene er døde.
Lusene er kun på kroppen, når de skal suge blod, så hvis man går i bad dagligt og går i rent tøj, har man gjort det meget svært for dem at overleve. Derfor skal man skifte tøj dagligt og kun skifte til rent tøj.
Normalt er almindelig hygiejne og vaskemaskinen nok til at komme af med lusene, men hvis man gerne vil være helt sikker kan tørretumbling hjælpe til bekæmpelsen. Hverken lusene eller æggene kan nemlig tåle den varme luft.
Kilde: Netdoktor.dk & pestlex.com