Luseshampoo er et af de midler, du kan bruge imod lus.

Lusemiddel: Den store guide til behandling af lus

Dit barn har fået lus, men du ved ikke om du skal bruge lusemiddel eller en tættekam.

Dette er en artikel, der handler om lusemiddel og hvordan det virker. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se, om det er relevant indhold. På forhånd tak og god læselyst.

Har dit barn fået lus? Ja, det er virkelig en pine, men heldigvis er der flere typer af behandlinger: Tættekam eller lusemiddel.

Du kan nemlig enten vælge at købe en tættekam eller du kan købe forskellige typer af lusemidler. I den her artikel vil vi hjælpe dig med, hvilke typer af lusemidler der findes, og hvordan de skal bruges.

Der er grundlæggende to typer af lusemiddel: Medicinsk udstyr og lægemidler.

Lusemidler som medicinsk udstyr

Der findes en række lusemidler, der er godkendt som medicinsk udstyr. Medicinsk udstyr dækker over en bred vifte af produkter, og betyder, at midlerne ikke nødvendigvis er blevet godkendt af Lægemiddelstyrelsen. De er derimod CE-mærket og Lægemiddelstyrelsen fører tilsyn med, om  produkterne er sikre.

I den her kategori kan du finde lusemidler i form af shampoo, mousser, cremer eller spray.

Der er forskel fra produkt til produkt, om det skal i vådt eller tørt hår, mængden der skal bruges og behandlingstiden. Det er derfor vigtigt, at du læser og følger brugsanvisningen meget nøje.

Efter behandling skal du kæmme dit barns hår for at kontrollere, at alle lus er væk eller døde.

Lægemidler

Du kan også få lusemiddel, der går under kategorien lægemidler. Det betyder, at produkterne er blevet godkendt af Sundhedsstyrelsen til at behandle hovedlus med.

Disse produkter indeholder insektgifte og har i mange år været brugt til at dræbe lus.

Desværre har flere undersøgelser vist, at hovedlus har udviklet resistens mod de aktive stoffer i midlerne. Det betyder, at du ikke kan være sikker på, at midlerne slår alle lusene ihjel.

Vælger man at bruge lægemidler til at bekæmpe lus, er det derfor ekstra vigtigt, ikke kun at følge brugsanvisningen, men også bagefter at tjekke dit barn for lus.

Forskellen på de to typer

Begge typer af produkter kan fås i håndkøb blandt andet på apoteket. Her kan du også spørge hvilke af de forskellige produkter, der er medicinsk udstyr og hvilke, der er lægemidler.

Begge typer af lusemidler har en risiko for, at dit barn er overfølsomt overfor nogle af stofferne i lusemidlet.

Er dit barn under seks måneder må ingen af lusemidlerne bruges til behandling. Er dit barn under to år, må du kun bruges medicinsk udstyr til at behandle lusene. Hvis dit barn derimod er to år eller ældre, kan du frit vælge mellem lægemidler eller medicinsk udstyr.

En anden stor forskel er, at lusene ikke har udviklet resistens mod lusemidlerne i kategorien medicinsk udstyr. Lusene kan derimod godt være resistente mod lægemidlerne. Det betyder, at hvis du bruger lægemidler, skal du dobbelttjekke, om produktet har fjernet lusene.Samtidig skal du sikre dig at de luseæg, der sidder i håret, ikke udklækker og laver nye lus.

Kilde: Netdoktor.dk & Lægemiddelstyrelsen

8 thoughts on “Lusemiddel: Den store guide til behandling af lus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *