Alt Om Sundhed: Forside » Anbefalet » Hvorfor lugter en prut? Her er årsagen til at prutter lugter
hvorfor lugter en prut og hvilke fødevarer giver maveluft? Se her hvorfor prutter lugter.
hvorfor lugter en prut og hvilke fødevarer giver maveluft? Se her hvorfor prutter lugter.

Hvorfor lugter en prut? Her er årsagen til at prutter lugter

Har du undret dig over spørgsmålet: Hvorfor lugter en prut? Så skal du læse med her, for vi fortæller dig hvorfor prutter lugter, hvorfor du prutter og hvad det lige er, der gør, at du nogle gange har mere maveluft eller luft i tarmene, end andre – en luft, der kan være lugtfri eller ækel.

I denne artikel vil vi forsøge at give dig svaret på følgende: Hvorfor lugter en prut? I bunden af artiklen kan du til gengæld svare os på, hvor informativ artiklen er ved at give den 1-5 stjerner. Vurdér artiklen så kommende læsere på forhånd ved, om de får et fyldestgørende svar på det spørgsmål artiklen stiller. På forhånd mange tak for din hjælp.

Det er ikke altid for sjov at have luft i maven. Det kan være smertefuldt og man kan føle sig både oppustet og ubehageligt til mode.

Til gengæld kan din maveluft både få dig og dine omgivelser til at grine – eller måske endda græde alt afhængig af hvor voldsom og streng en lugt dine prutter udsender.

Gas fra tarmene

Selve prutten er gas fra tarmene. Den kan samles i mave og tarme på to måder: Den ene måde er den luft du sluger, når du enten ryger cigaretter, tygger tyggegummi, tygger på hårde ting som slik eller drikker sodavand og andre kulsyreholdige drikke.

Den anden måde hvorpå du får luft i maven er mad der giver luft i maven og får dig til at prutte. Eksempelvis kål, bønner, ærter, løg samt større mængder frugt og grøntsager. Eller luften kan dannes på grund af den medicin du spiser.

Begge måder giver maveluft og luft i tarmene – og det skal jo ud på enten den ene eller den anden måde.

Hvorfor lugter en prut

Noget af den luft, der skal ud, kommer ud gennem spiserøret. Det er det, vi kender som en bøvs og en bøvs lugter sjældent.

Men den luft, der kommer ud af numsen, kan have en yderst generende luft. Luften fra tarmen er nemlig blevet blandet med gasser. De gasser kommer fra bakterier i tarmen der omdanner det, vi har spist til forskellige produkter. Restproduktet – luften og gasserne – kan kroppen ikke selv komme af med. Det skal med andre ord ud.

Heldigvis er nogle af gasserne lugtfri. Det gælder eksempelvis kuldioxid, brint og metan. Det er typisk de gasser, der er i en helt lugtfri prut.

Indeholder din prut derimod gasserne methanthiol og dimethylsulfid så er der stor risiko for, at prutterne er de rene stinkbomber.

Mad der gør at prutter lugter eller er lugtfri

Fed mad, som eksempelvis fastfood, kan give meget lugtende prutter. Det skyldes at fastfood i modsætning til navnet bevæger langsomt igennem tarmen. det giver god tid til at danne gas.

Kål er en rigtig hørmer. Kål giver både meget luft i maven – og samtidig lugter prutterne forfærdeligt. Det skyldes, at kål indeholder svovl, som binder brinten i tarmen, og dermed udvikler man svovlbrinte.

De fleste vil opleve at få øget luft i maven, hvis man begynder at spise meget fiberholdigt, for eksempel meget frugt og grønt, men paradoksalt nok lugter disse prutter faktisk ikke så slemt.

Læs også denne artikel:

Roskildesyge – varighed og smitte: Her er de tydelige symptomer

Eksternt link:

Her er 10 fødevarer, der giver dig luft i maven – og otte ting, der kan afhjælpe det

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *