Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom
Mæslinger er stort set udryddet i Danmark - men man kan stadig blive smittet med mæslinger, hvis man rejser til udlandet. Arkivfoto.
Mæslinger er stort set udryddet i Danmark - men man kan stadig blive smittet med mæslinger, hvis man rejser til udlandet. Arkivfoto.

Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom

Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom og skyldes en virus kaldet morbillivirus.

Dette er en artikel om mæslinger. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Verdensorganisationen WHO vurderer, at Danmark opfylder betingelserne for at have elimineret mæslinger. WHO har som mål helt at eliminere mæslinger i Europa.

Selvom mæslinger er udryddet i Danmark, er sygdommen fortsat udbredt i mange lande tæt på os. Der er derfor risiko for at blive smittet på rejser i udlandet, hvis man ikke er blevet vaccineret.

De personer, der typisk bliver smittet, er unge og yngre voksne, der ikke er vaccineret, og børn der er under vaccinations-alderen på 15 måneder.

Symptomer på mæslinger

Forløbet af mæslinger kan variere fra ret mildt, hvor man har et rødt udslæt på kroppen og feber til en alvorlig sygdom med betændelse af hjernehinderne. I de alvorligste tilfælde af mæslinger er sygdommen livstruende.

Der går typisk mellem 8 og 11 dage fra man smittes med virussen, til man får de første symptomer. Sygdommens forløb kan inddeles i to faser:

Fase 1 (’prodromalfasen’): De første symptomer minder om en slem forkølelse, hvor man er snottet, lider af hoste, lysskyhed og har feber. Man får også hvide pletter  i mundslimhiden. Efter 3-4 dage begynder man at se en forbedring, men den er kun midlertidig.

Fase 2 (”udslætfasen”): Efter få dages bedring får man det typisk værre igen med mere feber ledsaget af det klasiske mæslingeudslæt. Til at starte med er udslætte kun små lyserøde pletter, men til sidst samler det sig til større pletter som bliver mørkere og mørkere.

Udslættet begynder for det meste bag ørerne og spreder sig efter et par dage til hals og krop, og til sidst ned på arme og ben. Man har som regel udslættet i 3-5 dage.

Det er i fase 2, at man kan få problemer med for eksempel mellemørebetændelse, lungebetændelse og diaré.I sjældne tilfælde kan man også få hjernebetændelse eller blodplademangel.

Smitte

Morbillivirus er en af de mest smitsomme vira, der eksisterer. Virussen findes i snot og slim, og det smitter derfor ved små dråber gennem luften, eller ved direkte kontakt med virusholdig sekret.

Man kan smitte andre fra de første forkølelses symptomer og indtil fire dage efter, man har fået udslættet. Man smitter dog mest, lige inden udslættet kommer.

Forebyggelse

Mæslinger kan forebygges ved vaccination, hvor MFR-vaccinen bruges. Vaccinationstidspunkterne for børn er 14 måneder og fire år. Er man ikke blevet vaccineret, er det ikke for sent at blive vaccineret, hvis man er voksen.

MFR-vaccinen er gratis for børn og unge under 18 år. Kvinder over 18 kan også vaccineres gratis mod røde hunde, hvor man får MFR-vaccinen, og derigennem bliver man også vaccineret mod mæslinger. Fremover bliver det også gratis for voksne, der ikke er immune, at blive vaccineret mod mæslinger.

Du kan se nogle af de mest normale børnesygdomme her: Hånd-fod-mund-sygelussingesygeskarlagensfeberskoldkoppertredages-feberkighoste og RS-virus.

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *