Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Lungebetændelse: Her er symptomer og behandlingsmuligheder
Cirka 14.000 danskere rammes hvert år af lungebetændelse. Symptomerne er ofte vejrtrækningsproblemer, feber, opkast med mere.
Cirka 14.000 danskere rammes hvert år af lungebetændelse. Symptomerne er ofte vejrtrækningsproblemer, feber, opkast med mere.

Lungebetændelse: Her er symptomer og behandlingsmuligheder

En lungebetændelse kan være en alvorlig sygdom. Hvert år dør cirka 1.600 personer – især ældre og i forvejen svækkede – af lungebetændelse og følgesygdomme. Symptomer på sygdommen er blandt andet vejrtrækningsbesvær, feber, muskel- og ledsmerter, opkast og hovedpine.

Denne artikel handler om lungebetændelse, hvordan man får det og hvad man kan gøre ved det. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se, om det er relevant indhold. På forhånd tak og god læselyst.

Hvert år behandles cirka 14.000 mennesker på sygehuset for lungebetændelse, også kaldet Pneumoni på fagsprog, og yderligere behandles flere hjemme.

Lungebetændelse rammer oftest de svage, og især personer over 70 år, som ofte er svækkede eller har nedsat immunforsvar. Der dør cirka 1.600 mennesker hvert år af lungebetændelse, og blandt disse er det mest kvinder der bliver ramte.

Prins Henrik døde også som følge af en lungeinfektion.

Hvad er lungebetændelse?

Lungebetændelse er en betændelsesproces i lungevævet, som kan forårsages af blandt andet virus, bakterier, svampe eller parasitter. De fleste lungebetændelser skyldes streptokok-bakterien pneumokokken, hvoraf kun cirka 20 procent af lungebetændelser skyldes virus.

Typisk opstår sygdommen ved indånding af mikroorganismer gennem næse eller svælg, hvorefter det breder sig til de nedre luftveje. Smitte kan også finde sted via dråber, nys eller hoste fra en smittet person.

Du kan også få lungebetændelse som følgesygdom, ved at bakterieinfektioner fra et andet sted på kroppen går i dine blodbaner, og finder vej til lungerne.

Hvem er i risiko zonen?

• Alkoholikere
Rygere
• Svage ældre mennesker
• Kroniske syge børn og ældre
• Personer som har fået fjernet milten

Diagnose og behandling

De fleste mennesker der bliver ramt af sygdommen føler sig meget syge – ligesom ved en influenza. Dog er der visse symptomer du skal være opmærksom på, som kan være tegn på en lungebetændelse:

• Vejrtrækningsbesvær
Feber, kulderystelser, hovedpine
• Høj puls
• Muskel- og ledsmerter
• Kvalme og opkast

Får du disse symptomer, bør du straks søge læge, som vil typisk stille diagnose ved at lytte til vejrtrækning og lungefunktion, og eventuelt tage røntgenbilleder. Ved akutte tilfælde kan lægen anbefale en indlæggelse.

Der findes en lang række peniciliner og antibiotika, der kan bruges til behandling af en lungebetændelse, afhængig af, hvad den er opstået af.

Der findes også pneumokokvaccine, som kan give op mod 50-70 procent beskyttelse mod alvorlig sygdom. Denne vil typisk være mest anbefalet til de mennesker, som ligger i risikogruppen.

Dog har vi i Danmark ikke de store problemer med at behandle lungebetændelser med penicilin eller antibiotika, så derfor anbefales en pneumokokvaccine ikke ligesom for eksempel en influenzavaccine.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *