Vi kender det alle sammen – en næse der bare løber og løber. Når det er koldt, blæsende eller når man er ramt af en forkølelse. Snottet vil ingen ende tage selvom man pudser næse flere gange. Men hvad er snot helt præcist, og hvor stammer det fra?
Her i denne artikel kan læse mere om hvad snot er for en størrelse, og hvorfor snot faktisk er vigtig for os. Selvom vi nok ofte gerne ville undvære den. Nederst kan du komme med dine erfaringer – og give din vurdering af artiklen. På forhånd tak.
Snot er en form for næseslim, og kommer af det latinske ord mucus
Det er et sekret som produceres i kroppens slimhinder i næsen og bihulerne. Snottet består af blandet andet vand, proteiner og salt som er med til at sørge for, at næse og svælg hele tiden er fugtigt og ikke tørrer ud.
Næsens støvfanger
Snottet samarbejder med næsens fimrehår (Celia cellerne) om, at fange alle partikler så som pollen, bakterier og støv, og lede dem bagud i svælget, så de kan synkes.
I mavesækken opløses eventuelle bakterier gennem mavesyren, og det resterende snot optages i kroppen. Faktisk ”drikker” alle mennesker cirka en kvart liter snot hver dag, hvilket dermed stiger ved forkølelser.
Når man er ramt af en virus- eller bakterieinfektion som forkølelse eller influenza, stiger produktionen af snottet, da immunforsvaret automatisk vil begynde at bekæmpe virussen ved at øge blod- og vandtilførslen til slimhinderne.
Farven på snottet afslører sygdom
Hvis dit snot er farveløst, fejler du intet. Sådan skal det være.
Er snottet gult eller grønt kan det indikere, at du har en virus- eller bakterieinfektion.
Er snottet brunligt/rødligt er det ofte på grund af et bristet blodkar, hvilket er meget normalt ved længere forkølelser med ofte pudsning af næsen. Så det skal du ikke blive forskrækket over.
Hvorfor løber næsen i kulde
Når det er meget koldt udenfor, har næsen en tendens til at løbe mere og oftere.
Det sker fordi fimrehårene (Celia cellerne) i næsen ikke fungerer ved lave temperaturer, og derfor ikke kan opfylde deres opgave som ”støvfanger”, og føre snottet ned i svælget.
Spis din snot
Enkelte læger er af den overbevisning at snot er sundt at spise, fordi de mener, at de bakterier der er i snottet kan have en effektiv indvirkning på immunforsvaret, og derved beskytte mod bakterieangreb.
Men det er ikke farligt at spise snotten.
Hvor meget snot producerer vi?
Og så vil du måske spørge, hvor meget snot producerer vi og hvor meget kan der egentlig være i hovedet? For det kan føles som ret store mængder, når man er godt forkølet.
Og mængden af snot er der faktisk ikke et præcist tal på, for det har man ikke rigtig kunne undersøge.
Men sikkert er det, at nogen producerer mere af det end andre.
Se også disse artikler:
Her er lægens kur mod tømmermænd
Langvarig forkølelse eller er der andet galt?
Se hvad stuetemperatur betyder for dig