Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Helvedesild – her er symptomer og behandling
Helvedesild giver tydeligt udslet. Arkivfoto.
Helvedesild giver tydeligt udslet. Arkivfoto.

Helvedesild – her er symptomer og behandling

Helvedesild rammer omkring 10 til 20 procent af befolkningen. Sygdommen er ikke så hyppig hos unge mennesker, men hyppigheden stiger med alderen.

Denne artikel handler om helvedesild, hvordan det smitter, hvilke symptomer det giver og hvad behandlingen er. I bunden af artiklen kan du svare os på, hvor informativ artiklen er ved at give den 1-5 stjerner. Vurdér artiklen så kommende læsere på forhånd ved, om de får et fyldestgørende svar på det emne artiklen behandler. På forhånd mange tak for din hjælp.

Helvedesild er ikke farlig eller livstruende og går over af sig selv. Men det kan være en smertefuld sygdom, hvorfor det er vigtigt med effektiv smertebehandling.

Hvad er helvedesild?

Helvedesild er et smertefuldt udslæt, der kommer af skoldkoppevirusset, varicella-zoster virus (VZV). Sygdommen kaldes også “herpes zoster“.

Man kan kun få helvedesild, hvis man tidligere har haft skoldkopper og det er sjældent, at man får det mere end en gang i sit liv.

Helvedesild skyldes, at virussen fra skoldkopper gemmer sig i kroppens nerver. Helvedesild er en lokal genopblussen af skoldkopper i det hudområde, nerven forsyner.

Udslættet kan ramme overalt på kroppen eller i ansigtet, men altid kun på den ene side, altså højre eller venstre. Sygdommen er smertefuld, men den er ikke farlig eller livstruende.

Hvad er symptomerne?

Sygdommen starter typisk med symptomer som hovedpine eller at man føler sig sløj i nogle dage. Derefter mærker man ubehag på et stykke af sin hud. Dette kan være kløe, prikken, svien eller decideret smerter.

Som tidligere nævnt kan helvedesild ramme hele kroppen, men det er typisk enten på brystkassen, maven, lænden eller ansigtet.

I løbet af 3-6 dage opstår der et udslæt med små blærer i det område af huden, der gør ondt. Som tiden går, kan blærerne blive fyldt med pus eller en blodig væske. Til sidst dannes der skorpe på udslættet.

Når skorpen falder af, kan man få kortvarige pigmentforandringer. Det betyder, at huden kan være lysere eller mørkere de steder, hvor udslættet har hærget.

Hvor slemme smerter man får er meget forskelligt, men de kan blive meget slemme. Normalt når smerten sit maksimum i løbet af en uge, hvorefter den aftager, men nogle kan have smerter i ugevis. I det tilfælde kaldes sygdommen postherpetisk neuralgi.

Hvordan smitter helvedesild?

Personer med helvedesild kan udskille skoldkoppevirussen VZV til andre personer, der ikke tidligere har haft skoldkopper. Hvis man smitter nogen, vil personen få skoldkopper og ikke helvedesild.

Man bør derfor undgå at være sammen med mennesker med nedsat immunforsvar, som ikke tidligere har haft skoldkopper, hvis man lider af helvedesild.

Helvedesild skyldes en genopblussen af skoldkoppevirussen og derfor kan man ikke forebygge den. Dog kommer sygdommen ofte i forbindelse med svækkelse af immunforsvaret, og er hyppigere jo ældre man bliver.

Hvordan behandler man sygdommen?

Ved lettere tilfælde kan man behandle med smertestillende midler. Et eksempel kan være paracetamol i form af PanodilPamol eller Pinex. Udslættet skal også holdes rent og tørt for at undgå infektion med baktierier og skal dækkes med en tør bandage, der ikke klæber.

Hvis smerterne er stærke, kan der være behov for morfinlignende midler. Den smertestillende medicin bør tages fast igennem en kortere periode og ikke kun ved behov. Lidokain salve kan også bruges til at smøre på huden. En god behandling af smerterne er vigtig for, at smerterne ikke bliver langvarige.

Hos personer over 50 år, ved store udbrud, hos immunsvækkede personer, eller hvis udslættet rammer øjet, kan man få et antivirus-middel som hæmmer formeringen af virussen. Behandlingen skal helst startes inden 2-3 døgn efter udbruddet for at fungere.

Kilde: Sundhed.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *