Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Hvad er normal kropstemperatur?
En normal kropstemperatur måles bedst med et endetarmstermometer. Der er dog andre muligheder. KLIK og se, hvilken temperatur er normalt. Foto: Colourbox.
En normal kropstemperatur måles bedst med et endetarmstermometer. Der er dog andre muligheder. KLIK og se, hvilken temperatur er normalt. Foto: Colourbox.

Hvad er normal kropstemperatur?

Normal kropstemperatur skal ligge omkring 37 grader. Det har de fleste nok fået tudet ørerne fulde med. Men hvor meget må den svinge, før der er tale om for høj eller lav kropstemperatur?

Denne artikel handler om normal kropstemperatur. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Normal kropstemperatur. Hvad er det? Eller den, bør man rettere spørge?

Man behøver nok ikke været meget over 30 år gammel, før de næste sætninger kommer til at vinde genklang. Om end ordet ‘vinde’ måske ikke helt passer ind her.

Du var barn, din pande var varm, du håbede måske egentlig bare på en dag hjemme fra skole med is og sodavand som dagens fødeindtag. Så langt så godt – lige indtil din mor kommer ind med sølvetuiet indeholdende det frygtede termometer i den ene hånd og vaselinen i den anden… En handling, der i sig selv sikkert har helbredt mangt et skolesøgende barn. For intet var vel værre – og mere ydmygende – end på den måde at få målt temperaturen, i ja, enden. Som nok ofte blev målt til en normal kropstemperatur. Efterfulgt af ordene: “37,1 – du kan godt komme i skole”.

Normal kropstemperatur

En normal kropstemperatur skal ligge mellem 36,5 og 37,5 grader – målt med et endetarmstermometer. Når den over 38 grader så har du feber.

Det er også muligt at måle kropstemperaturerne andre steder end endetarmen, som dog anbefales.

En normal kropstemperatur skal ligge mellem 36,5 og 37,5 grader. Foto: Colourbox.

Det er i ørerne, i munden og i armhulerne. Du skal dog være opmærksom på, at der disse steder er en smule lavere grader, der definerer en normal kropstemperatur.

  • Ører: 36,6
  • Mund: 36,4
  • Armhuler: 36,9

I hypothalamus i hjernens findes det termoregulatoriske center. Det er det, der holder temperaturen konstant – også selv om temperaturerne omkring ændrer sig. På den måde tilpasser den kroppens produktion af varme.

Hypotermi

Hypotermi, ikke at forveksle med hypertermi (se længere nede) betyder lav kropstemperatur. Det vil sige under 35 grader.

  • Nedkølede patienter med hjertestop har overlevet i op til seks timer med pågående hjerte- og lungeredning. Og de vil kunne få et fuldt ud funktionelt liv efter at være blevet genoplivet, fortæller overlæge og professor Torkjel Tveita ved Universitetet i Tromsø (UiT), til Videnskab.dk.

Tesen er, at når kroppen er i nedkølet tilstand har den ikke brug for – populært sagt – så meget brændstof.

Det lykkedes – i et meget ekstremt tilfælde – at genoplive en kvinde, der havde ligget under isen i en luftlomme i 80 minutter med hjertestop. Hendes kropstemperatur blev målt til 13,7 grader. Hun overlevede og er i dag en funktionsdygtig læge.

Hypertermi

Hypertermi, ikke at forveksle med hypotermi (se højere oppe), betyder høj kropstemperatur. Det vil sige en temperatur over 38 grader.

Det kan vise sig ved for eksempel feber og hedeslag. Ved feber kan kroppen selv udskille varmen, ved hedeslag bliver huden varm, tør og rød.

Når man en temperatur over 41 grader begynder det at blive farligt og kan medføre hjerneskade.

Husk og bemærk, at en normal kropstemperatur om morgenen er lavere end om aftenen.

Kropstemperatur kaldes også (krops)kernetemperatur.

Kilder: Netpatient.dk, Videnskab.dk, Sundhed.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *