Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Hvad er hudorme og hvordan får man dem?
Mange mennesker er plaget af hudorme, men hvad er en hudorm egentlig for noget? Og kan man vaske dem væk?
Mange mennesker er plaget af hudorme, men hvad er en hudorm egentlig for noget? Og kan man vaske dem væk?

Hvad er hudorme og hvordan får man dem?

De fleste af os har prøvet at døje med hudorme. Men selvom det er vildt irriterende, er der værre former for akne, og heldigvis kan du selv gøre meget for at formindske problemet.

Denne artikel handler om hudorme, og den giver dig svaret på hvad en en hudorm er og hvordan man får dem. Vi håber du kan lide artiklen, og du at du vil bedømme artiklen med op til 5 stjerner. Del også gerne dine gode råd mod hudormene i kommentarfeltet. På forhånd tak.

På fagsprog kaldes hudorme for “åbne komedomer” og er en form for akne. De fleste eksperter er enige om, at hudormene danner grundlag for akne og bumser.

Hvad er en hudorm?

En hudorm er en lille prik eller bums, der sidder i en pore i huden. Den er typisk gullig eller sort.

De fleste læger er enige om, at hudorme er det første stadie i udviklingen af bumser (akne).

Man får altså først en hudorm, herefter trænger bakterier ind i poren i huden, hvilke skaber irritation og betændelse i poren, og man får en bums.

Hudormene forekommer mest i puberteten, fordi hormonniveauet begynder at ændre sig her. Ændringer i hormonbalancen stimulerer talgkirtlerne, som giver en forhøjet produktion af talg.

Overskydende talg ophobes og samler sig som en lille kugle, der tilstopper porerne. Denne “talgkugle” bliver mørk eller sort, når den kommer i kontakt med ilt i luften, hvilket den gør i poreåbningen på hudens overflade.

Resultatet er en sort lille prik – en hudorm.

To typer af hudorme

Der findes to typer af hudorm:

  • Sorte hudorme: Det er de åbne hudorme, vi kender som sorte prikker i huden. Det er ikke snavs i huden, men en form for pigment. Når hudormen er åben kan overflødigt fedt fra huden sive ud og så får man en bums.
  • Hvide hudorme: Det er lukkede hudorme som er hvide og derfor svære at opdage. De kan ligne en lys prik på huden. Da de er lukkede, kan hudfedtet ikke komme ud. Den hvide hudorm kommer fra døde hudceller, bakterier og talg, som forbindes med hinanden i poren.

Hvorfor får man en hudorm?

Det er blevet bevist, at arvelighed er en af de faktorer der er skyld i taglproduktion, hudorme og akne.

En hudorm opstår på grund af forøget produktion af tagl i taglkirtlerne i huden. Når det overskydende talg ophobes tilstopper det porerne og en hudorm dannes.

Alle mennesker har talgkirtler og producerer talg, og de fleste mennesker har derfor også hudorme. Men hvor mange og hvor ofte man får hudormene afhænger af, hvor fedtet hud man har.

Mennesker med fedtet hud har en større tendens til hudorme. Med fedtet hud menes, at huden producerer meget talg.

Som tidligere nævnt bliver talgproduktionen påvirket af puberteten. En anden grund til hudormene kan være, hvis man ikke renser huden ordentligt.

Hvis huden ikke renses samles døde hudceller i porerne, som kan tilstoppe porernes åbninger og talg ophobes, hvilket giver hudorme. Porerne kan også tilstoppe hvis man bruger meget make-up, fugtighedscreme, foundation eller solcreme.

Det er vigtigt ikke at rense huden for meget, da huden har brug for talg for at være sund og smidig.

Hvis man hele tiden fjerner talgen fra huden, vil talgkirtlerne bare producere endnu mere talg, hvilket gør problemet værre.

Kilde er blandt andet SundhedsLex.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *