Bronkitis er en helt almindelig sygdom som rammer cirka 5 procent af danskerne.

Bronkitis – en almindelig sygdom der er ualmindelig irriterende

Bronkitis er en ufarlig infektion af luftvejene, der resulterer i irriterende hoste. Det er en almindelig sygdom og omkring 5% af alle voksne får bronkitis en gang om året.

Denne artikel handler om bronkitis. I bunden af artiklen kan du svare os på, hvor informativ artiklen er ved at give den 1-5 stjerner. Vurdér artiklen så kommende læsere på forhånd ved, om de får et fyldestgørende svar på det emne artiklen behandler. På forhånd mange tak for din hjælp.

Bronkitis er en ufarlig infektion i luftvejene, der rammer luftrør og bronkier. Den rammer især i vinterperioden, men er ikke det samme som lungebetændelse. Tit kommer sygdommen efter en forkølelse.

Det vigtigste symptom er hoste, som varer i omkring tre uger, men hver fjerde lider af hoste mere end en måned.

Sygdommen skyldes i langt de fleste tilfælde infektion med almindelige forkølelsesvirus, men bakterier kan også stå bag.

Ryger man eller irriterer man luftvejene på anden måde, kan det give en øget risiko for at få infektioner i luftvejene, heriblandt bronkitis.

Hvad er symptomerne?

De vigtigste symptomer på bronkitis er hoste, som kan være tør eller med slim og som normalt varer i 2-4 uger. Hosten kan genere både om dagen og om natten og kan give smerter i brystet.

Derudover lider man ofte også af at være hæs, træt, have ondt i halsen, have lidt feber eller være øm i brystkassen på grund af hosten. Man vil typisk også få symptomer på en forkølelse, som løbe- eller stoppet næse.

Hoster man slim op fra lungerne, kan det godt være lidt gulligt eller grønligt.

Du skal være ekstra opmærksom, hvis hosten varer i over en måned og ikke bliver bedre. Det kan nemlig været et tegn på astma eller en anden lungesygdom. Det kan især være tilfældet hvis du har en hvæsende og pibende vejrtrækning eller har åndenød.

Har du høj feber og smerter i brystet, kan du have fået lungebetændelse i stedet for bronkitis. Hvis du har mistro om, at du har astma, en anden lungesygdom eller lungebetændelse skal du søge læge.

Hvilken behandling findes der?

Bronkitis går over af sig selv, og kræver normalt ikke antibiotisk behandling, da sygdommen forsvinder lige så hurtigt med som uden antibiotika. Men har man tegn på lungebetændelse, skal man tage antibiotika.

Har man bronkitis er det vigtigt at undgå tobaksrøg, drikke rigeligt og prøve at hoste så lidt som muligt. Hoste skaber små rifter i slimhinden i luftvejene, hvilket kan betyde yderligere irritation i slimhinden. Denne ekstra irritation kan lave en ond cirkel, hvor man får større trang til at hoste.

Man kan godt få astmamedicin for at udvide luftvejene og hæmme hosten. Det er især aktuelt, hvis ens lufttrækning er pibende eller man har åndenød.

Bronkitis er ikke årsag til hverken astma eller kronisk bronkitis. Gentagne tilfælde af sygdommen kan være tegn på både astma eller KOL, og derfor er det en god ide at blive tjekket.

Kilde: Sundhed.dk

0 thoughts on “Bronkitis – en almindelig sygdom der er ualmindelig irriterende

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *