Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Av min tand – derfor får du tandpine
Det kan gøre så afsindigt ondt at have tandpine. Kan du ikke straks komme til tandlægen, kan du selv lindre smerten. Foto: Colourbox.
Det kan gøre så afsindigt ondt at have tandpine. Kan du ikke straks komme til tandlægen, kan du selv lindre smerten. Foto: Colourbox.

Av min tand – derfor får du tandpine

Tandpine kan være meget smertefuldt og det går ikke over af sig selv. Du kan lindre smerterne men ikke få dem til helt at forsvinde. Derfor skal du søge tandlæge – indtil du kommer afsted kan du førsøge med disse smertelindrende råd.

Denne artikel handler om tandpine. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Tandpine gør så afsindigt ondt. Der er dog mulighed for at lindre smerterne, hvis du ikke kan komme til tandlæge med det samme. For mon ikke de fleste har prøvet det: Pludseligt nærmest hviner det og gør afsindigt ondt i en tand. Så ondt, selv de største og hærdebredde mænd, nærmest tuder som et lille barn

Her er forklaringen.

En nervebetændelse

Tandpine, som er en nervebetændelse, skyldes normalvis et hul i en tand, der ikke er blevet lavet. Ikke et lille hul, men et, hvor bakterierne når ned til nerven. Og så er det, at Karius og Baktus rigtigt kan tage fat.

Et hul er dog ikke den eneste årsag til tandpine.

Du kan for eksempel have betændelse i tandroden. Her kan tandpinen og smerteren komme, når bakterierne så at sige har slået nerven ihjel.

Tandpine kan også opstå af tandkødsbetændelse. Den opstår af for mange bakterier i tandkødet.

Også parodontose kan være årsagen til pinen, hvinen og smerter i tænderne. Parodontose er en betændelsestilstand i den knogle, hvor tanden sidder i.

En tandbyld ser rigtig træls ud – men i bund og grund er det nok værre at bære den end at kigge på den.

Alle ovenstående kan være årsag til tandbylden, der er en samling af betændelse, man ikke kan komme af med. Hermed opstår der en slags tryk i bylden, hvilket kan give store smerter.

Sidst, og rent faktisk mindst, kan man sige, så kan en tand på vej gennem tandkødet også give smerter. Det oplever små børn, større børn og senere i livet også voksne, når de – hvis – får visdomstænder.

Alt i alt kan en god mundhygiejne altså være medvirkende til at holde tandpinen fra døren.

Tandpine skal behandles

En tandpine går ikke over af sig selv og skal derfor behandles. Du må derfor indstille dig på en rodbehandling.

Den går i korte træk ud på, at din rodkanal renses og lukkes med en fyldning. Det kan være, rensningen skal gentages flere gange.

Den endelige rodfyldning lægges først, når tandlægen er sikker på, tanden er fuldstændig betændelsesfri.

Kan du ikke komme til tandlægen med det samme, er der mulighed for at få antibiotika hos en vagtlæge. Du kan også selv lindre smerterne med håndkøbsmedicin, der indeholder paracetamol (for eksempel Panodil, Pamol eller Pinex) og ibuprofen (for eksempel Ibumetin).

Kilder: Godtsmil.dk, netdoktor.dk, dinmund.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *