Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Derfor får du tandkødsbetændelse
Tandkødsbetændelse er hverken pænt at se på eller behageligt at lægge mund til. Du kan dog i mange tilfælde undgå den. Foto: Scanpix.
Tandkødsbetændelse er hverken pænt at se på eller behageligt at lægge mund til. Du kan dog i mange tilfælde undgå den. Foto: Scanpix.

Derfor får du tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse skyldes bakterier i munden og forsvinder ofte af sig selv. Faktisk kan det dog helt undgås med en lille indsats, for behageligt er det ikke. Se her hvordan du nemt undgår rødt og hævet tandkød.

Denne artikel handler om tandkødsbetændelse. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Tandkødsbetændelse (gingivitis) har de fleste sikkert haft på et eller andet tidspunkt. Det er dog ikke verdens undergang. Det forsvinder ofte af sig selv. Men vigtigere; tandkødsbetændelse kan i de fleste tilfælde undgås. Du skal blot gøre en indsats.

Grunden til, at du får betændelsestilstanden i tandkødet er slet og ret, at der er (for mange) bakterier i din mund – ofte fra madrester.

Hvordan og hvorfor?

Den giver sig udslag i rødt og hævet tandkød, der kan bløde ved tandbørstning. For at komme den til livs er det blot (igen) at forbedre mundhygiejnen. På den måde skal det gerne gå i sig selv igen.

Udover hygiejnen kan rygning og stort forbrug af mad/drikke, der indeholder sukker, være medvirkende til betændelsestilstanden.

Derudover er det også vigtigt, skal den holdes en armslængde fra kroppen – eller munden, om man vil – at man generelt har et godt immunsystem.

Hvis ikke, kan det sagtens sætte sig spor i munden. Det betyder for eksempel, at en ureguleret diabetes kan være medvirkende til, du får tandkødsbetændelse.

Det er ikke unormalt, at gravide får tandkødsbetændelse. Det er på grund af det ændrede hormonniveau. Det ændrer nemlig tandkødets reaktion på plakken, der findes på tænder og tandkød.

Hvis tandkødsbetændelse ikke forsvinder af sig selv?

Tandkødet kan blive så betændt, at en ekstra omgang med tandbørsten i sig selv ikke er nok. Så kan det bliver nødvendigt med medicin, hvilket kan være antibiotika eller mundskyld. Er det ikke nok, kan en operation komme på tale. Det er noget, som du i samråd med din tandlæge skal blive enig om.

Hvis den ikke behandles, kan betændelsen i sidste ende føre til paradentose – og dermed tab af tænderne.

Sådan undgår du tandkødsbetændelse

Altomtænder.dk har listet fire råd op til, hvordan du undgår tandkødsbetændelse:

  • Børst tænderne to gange dagligt. Brug også gerne tandstikker og tandtråd.
  • Læg cigaretter og tobak på hylden. Den nedsætter blodgennemstrømning.
  • Husk at gå til tandlæge.
  • Spis sundt.

Kilder: Netdokter, altomtænder, tandlægerne-kolt.

1 kommentar til “Derfor får du tandkødsbetændelse”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *