Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Kulhydrater - så mange bør vi spise
Ikke alle kulhydrater er lige sunde.
Der findes tre typer kulhydrater - men de er ikke lige gode for os at indtage.

Kulhydrater – så mange bør vi spise

Kulhydrater findes både i slik og kager og i sunde fødevarer som grøntsager. Se, hvad det er, og hvor meget vi anbefales at spise hver dag.

Kulhydrater er en vigtig energikilde for os. De bliver nemlig omsat til energi i vores kroppe, så muskler og hjerne kan arbejde.

Så hvorfor har de været så omdiskuterede og ligefrem forbudte i nogle slankekure? Og hvilken kost skal vi spise for at få de vigtige kulhydrater? Det og meget mere kan du læse om her.

Så meget har vi brug for

Fødevarestyrelsens nyeste officielle kostråd anbefaler, at godt halvdelen – mellem 40-60 procent – af vores daglige energiindtag kommer fra kulhydrater.

Men det er ikke dem, vi alene får fra kager og slik. Tværtimod. De findes både i et bredt udvalg lige fra frugter og grøntsager, fuldkornsprodukter og pasta til kager og sodavand.

Så der er altså en verden af mad, vi kan spise for at få kulhydrater gennem kosten. Og der er ingen grund til at holde sig fra dem, så længe vi spiser efter de officielle anbefalinger.

Hvilke kulhydrater er sunde?

Nogle er meget sunde, for eksempel kostfibre i blandt andet fuldkorn, grove grøntsager og nødder, som er gode for fordøjelsen og kan være med til at nedsætte risikoen for livsstilssygdomme.

Stivelse giver energi og er med til at stabilisere blodsukkeret. Det finder vi blandt andet i brød, rodfrugter, ris, pasta og kartofler.

Andre typer, der kaldes sukkerarter, når du ser på en vares indholdsdeklaration, er mindre sunde, da de hverken indeholder vitaminer, mineraler eller kostfibre. Det kan være is, kage, slik eller sodavand. Fra denne gruppe anbefales vi kun at få højst 10 procent af vores daglige energiindtag.

De 3 forskellige typer

Alle typer af kulhydrat mætter og giver energi, men mad med fuldkorn mætter bedst og i lang tid, da de sænker optagelseshastigheden og fylder mere i maven. Derfor kan det være en god ide at udskifte de hvide ris med fuldkornsris og pastaen med fuldkornspasta.

Kulhydrater inddeles i tre grupper:

  • Stivelse – komplekse kulhydrater, som nedbrydes og optages langsommere end simple kulhydrater som mælk og frugt. Giver energi over længere tid og er stabiliserer blodsukkeret.
  • Kostfibre – ufordøjelige kulhydrater, som ikke nedbrydes i tyndtarmen, men går ufordøjet til tyktarmen, som omdanner dem til nyttige stoffer, der optages af kroppen.
  • Sukkerarter – simple kulhydrater, som optages hurtigere i kroppen end de komplekse kulhydrater. Det kan dels være naturlige i frugt og grøntsager men også tilsat sukker som i slik eller fødevarer som ketchup.

Læs også om, hvor sunde nødder er for hjerte og hjerne og artiklen om, hvorfor vi bør skære ned på saltet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *