Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Øjenbetændelse - fakta og gode råd
Øjenbetændelse er meget smitsomt. Du kan forebygge det og bliver du ramt, kan det behandles.
Øjenbetændelse smitter meget let. Der er heldigvis masser du kan gøre for at forebygge og behandle.

Øjenbetændelse – fakta og gode råd

Øjenbetændelse er ofte harmløs, men det kan være nødvendigt at søge læge. Læs blandt andet om smitte, forebyggelse og behandling.

Øjenbetændelse kender de fleste forældre til, da små børn ofte render ind i det af og til. Ofte er det harmløst, og kræver blot, at man renser øjnene, og holder barnet hjemme fra skole eller børnehave.

Man kan dog sagtens få betændelsen som voksen og i visse tilfælde kan det være nødvendigt at gå til lægen, så hun eller han kan se en dybt i øjnene.

Fakta om øjenbetændelse

Begrebet dækker over en betændelse i øjets bindehinde, det vil sige det hvide i øjnene samt indersiden af øjenlågene.

Man skelner mellem de milde former og den svære øjenbetændelse. De milde opstår under forkølelser eller på grund af en anden virus. Det kan også være en allergisk reaktion eller noget, man har fået ind i øjnene.

Her vil øjnene være lidt røde, de løber måske, og der vil være ‘søvn i øjnene’ alias gult i øjenkrogene. Hvis det er eneste symptomer, og man ellers har det godt, kan man sagtens gå på arbejde eller i institution, da de ikke regnes for smitsomme.

En mere sjælden form for øjenbetændelse er de sjældne tilfælde, som er opstået via virus eller bakterier. Her er øjnene hævede og røde, og der vil komme pus og/eller tårer ud af dem. Den er meget ubehagelig, og øjnene kan svie og brænde. Desuden kan lys irritere, og man føler sig sløj. Denne form for øjenbetændelse er meget smitsom, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man går til læge.

Sådan skal du rense øjnene

Har du eller dit barn en helt almindelig øjenbetændelse i mild grad, kan du selv rense øjnene. Det er ganske simpelt: Væd et stykke vat i lunt vand og vask fra øjenkrogen og udad. Vandet må meget gerne være kogt først og derefter kølet ned til ca. 37 grader – den gennemsnitlige kropstemperatur.

Husk, at du ikke må bruge samme vat-tot til begge øjne og, at du skal vaske hænderne grundigt med sæbe både før og efter, så du ikke kan sprede smitte.

Du kan også bruge pipetter med saltvand i stedet, dem køber du på apoteket.

Forebyg betændelse i øjnene

Først og fremmest gælder reglerne om god håndhygiejne også her lige som, den gør med alle andre sygdomme.

Da lidelsen kan brede sig gennem for eksempel legetøj, kan du rense dem, når I har haft besøg. Betændelsen smitter også, hvis du vasker ansigt i samme håndklæde som en smittet. Her er det relativt nemt at tage forholdsregler ved at have hver sit håndklæde i hjemmet.

Skift gerne hovedpudebetræk ofte, hvis en i hjemmet har øjenbetændelse.

Er øjenbetændelsen en virus smitter den også gennem væsken fra hoste og nys. Undgå at smitte andre ved at nyse og hoste i ærmet i stedet for i hånden.

Læs også: Her er symptomerne på tredages-feber.

Kilder: Sundhedsstyrelsen og ojenforeningen.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *