Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Light sodavand – er de sunde eller skadelige?
Light sodavand cola
Er en Cola Zero eller Cola Light bedre end almindelige sodvand? Se svaret her.

Light sodavand – er de sunde eller skadelige?

Light sodavand er et alternativ til at hælde flydende sukker i os. Men hvor sunde er de egentlig? Og tager vores tænder skade? Se svarene her.

Light sodavand eller diet, zero og hvad, de nu kaldes, virker som et smart alternativ til sodavand med sukker. Der er få eller ingen kalorier i dem, så vi undgår, at vægten går op, mens vi drikker den søde drik.

Men er det egentlig så smart at drikke Cola Zero eller Pepsi Max? Tager vi skade af sødemidlerne, og får vi huller i tænderne, hvis vi drikker for meget. Det ser vi på her.

Sådan bliver en light sodavand sød

Sodavand, der sælges som sukkerfri, light og diet, indeholder sødemidler som aspartam. Aspartam er 200 gange sødere end sukker, derfor får vi næsten ingen kalorier, når vi køber sodavand, hvor sukkeret er byttet ud med sødemidler.

Derfor er det et oplagt alternativ til sukker, når producenterne fremstiller kaloriefattige drikkevarer. Vi tager ikke på af at drikke det, og får alligevel smagen af den læskende sodavand.

Eksperter diskuterer om, light sodavand aktiverer vores lækkersult, så vi risikerer at kaste os over slik eller kager for at få rigtig sukker i kroppen. Dog er der ikke fundet bevis på det endnu.

Syreskader og huller i tænderne

Sodavandene med sødemidler er meget bedre for vægten end sodavand, der er sødet med sukker. Men hvad så med tænderne. Det må jo være det samme. Svaret er nej. Godt nok får vi ikke huller i tænderne af dem, men vi kan få syreskader.

Syreskader er lige så hyppige med light-sodavand som med sukkerholdige drikke. Der er syre i begge drikke, og ifølge Tandlægeforeningen betyder det, at vores tænder kan ætse, når vi over en længere periode drikker dem.

Ætsningen opstår på den yderste del af emaljen, og når først den er skadet, kan den tabte emalje aldrig gendannes. Danskvand er derimod syre- og sukkerfri, så dem kan vi trygt drikke.

Se andre artikler:

Skal vi undgå sukker?

Sukker-indhold i juice og sodavand

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *