Billede af kvinde der spiser en kage.

Skal man undgå sukker?

Sukker påvirker kroppen på mange måder og i Danmark bliver vi anbefalet, at maks 10 procent af ens kalorieindtag kommer fra tilsat sukker. Men skal man undgå sukker?

Mange børn og en del voksne spiser for meget sukker. Hele 80% af det tilsatte sukker vi spiser kommer fra slik, sodavand, is og kager. Kun 10% er skjult i fødevarer som frugtyoghurt og morgenmadsprodukter. Og for meget sukker kan være skadeligt for os.

Skal man undgå sukker?

Spiser man for meget sukker, er der en risiko for, at ens kost ikke giver nok næring. Sukker stjæler simpelthen pladsen fra anden sund og næringsrig mad.

I praksis betyder det, at det bliver svært at dække kroppens behov for kostfibre, livsvigtige fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Sukker kan altså være skyld i en udtynding af næringsstoffer i kosten.

Får kroppen ikke de rette næringsstoffer kan det føre til dårlig trivsel, nedsat energi, dårligt humør og nedsat immunforsvar.

Det kan være svært helt at undgå sukker, fordi det findes i så mange produkter, men det er helt sikkert en god ide, at skære ned for dit sukkerforbrug.

Hvad gør sukker skidt?

Udover at være skyld i manglende nærig, bliver man heller ikke særlig mæt af at spise sukker, og man kan derfor indtage store mængder, hvilket resulterer i overvægt.

Sukker bidrager til en kortvarig energitilførsel og en kortvarig lykkefølelse, men det bidrager overhovedet ikke til vores sundhed.

Sukker nedbrydes og optages hurtigt i kroppen, og giver en hurtig blodsukkerstigning, efterfulgt af et stort blodsukkerfald. Det kan blandt andet føre til træthed. Det betyder også, at et stort sukkerindtag giver store udsving i blodsukkeret.

Der er ingen direkte sammenhæng mellem sukker alene og livsstilssygdomme. Men det har overvægt til gengæld, hvor det kan føre både til type 2 diabetes og hjertekarsygdomme.

Sukker giver også nemmere hul i tænderne, da sukkeret nedbryder tandemaljen, som ellers beskytter mod huller i tænderne.

Hvad er sukker?

Sukker er simple kulhydrater og kan forekommer naturligt både i frugt (frugtsukker) og i mælkeprodukter (mælkesukker), men sukker fås også som tilsat sukker (strøsukker). Sidstnævnte er blandt andet helt almindeligt hvidt sukker.

Tilsat sukker omtales som tomme kalorier, fordi det indeholder kalorier, men ingen vitaminer eller mineral. Hvid sukker bidrager altså ikke med noget kroppen mangler.

Der findes mange former for sukker: Rørsukker, brun farin, flormelis, perlesukker, honning, sirup og mange flere. Men det er fuldstændig lige meget, hvilken type sukker, du vælger. Alle typer af sukker vil have samme effekt på kroppen, og have samme antal kalorier.

Det her gør sukker ved din krop

  • Gør dig træt, i dårligt humør og nedsætter dit immunforsvar.
  • Store mængder sukker giver dig et ustabilt blodsukkerniveau.
  • Gør dig ikke ordentligt mæt, hvilket kan resultere i overvægt.
  • Igennem overvægten resulterer for meget sukker i livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme og type 2 diabetes.
  • Sukker nedbryder emaljen på tænderne, hvilket nemmere giver huller.

Så skal man undgå sukker? Ja, så godt som man nu kan. Så længe sukker ikke dækker mere end 10% af ens kalorieindtag, burde man være sikker.

Kilde: Sundhed.dk

Når vi nu er ved det med sukker….. Kan du så svare på spørgsmålet her: Er der lige så meget sukker i juice som i sodavand?

0 thoughts on “Skal man undgå sukker?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *