Billede af tørrede abrikoser.

Er tørret frugt mere usundt end frisk frugt?

Er tørret frugt mere usundt end frisk frugt? Mange tror, at så længe, der er tale om frugt, er det sundt, men det er ikke altid tilfældet.

Måske har du også tænkt på, om tørret frugt er mere usundt end frisk frugt?

Mange tror nemlig, at så længe, der er tale om frugt, er det sundt. Men hvad mange ikke tænker over er, at frugt indeholder massere af frugtsukker, der har ligeså mange kalorier som hvidt sukker.

Er tørret frugt frugt usundt?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man får 600 gram frugt og grønt – dog mest grønt – om dagen. Hvilket jo tyder på, at frugt er sundt, men det er altså ikke helt det samme med den tørrede frugt.

Og tørret frugt må heller ikke tælles med, når det kommer til de 600 gram om dagen.

Frugt består af 90-95 procent vand, og det betyder, at det ikke indeholder særligt mange vitaminer eller mineraler.

Tørrer du frugten vil næringsstoffer blive mere koncentreret, men det gælder også frugtsukkeret. Tørret frugt har altså ikke særligt meget, der gør det sundt.

– Tørret frugt er ikke tomme kalorier − men det er tæt på, fortæller lektor i human ernæring Preben Vestergaard til Alt.dk.

Er tørret frugt mere usundt end frisk frugt?

Da frugt indeholder meget vand, giver det lidt sig selv, at tørret frugt indeholder mere sukker per gram en frisk frugt gør.

Faktisk kan man spise seks til syv gange så meget for samme antal kalorier, hvis man vælger frisk frugt frem for tørret.

For eksempel koster 100 gram friske figner kun 80 kalorier, hvorimod 100 gram tørrede figner tæller 260 kalorier.

Et andet eksempel er friske vindruer med 14 gram frugtsukker, mens 100 gram rosiner ender helt oppe på 60 gram.

Men det er ikke engang det mest afgørende. Det afgørende er, hvad man bliver mest mæt af.

Her skuffer den tørrede frugt desværre igen. Det mætter nemlig ikke særlig meget i forhold til, hvor mange kalorier det indeholder. Så ja, frisk frugt er helt sikkert at foretrække.

Så for at besvare spørgsmålet “er tørret frugt mere usundt end frisk frugt?” er svaret: Ja, tørret frugt er mest usundt.

Ligeså mange kalorier som slik

Nogle vælger tørret frugt i stedet for tilsat sukker, i den tro, at det er sundere. Men det er en misfortåelse. Kroppen er nemlig ligeglad med, hvilken type sukker der er tale om.

Godt nok indeholder den tørrede frugt vitaminer, som ikke findes i sukker, og man slipper for alle E-numrene. Men udover det gavner tørret frugt ikke meget mere end slik. Og slet ikke, hvis du vil tabe dig.

Tørret frugt hat nemlig ligeså meget sukker og ligeså mange kalorier som sodavand og chokolade.

En halv liter cola indeholder 53 gram tilsat sukker. Men 100 gram tørrede figner indeholder også 53 gram sukkerarter, bare i en blanding mellem hvidt sukker og frugtsukker.

Er tørret frugt sundere end slik?

100 gram tørret frugt svarer faktisk til 100 gram slik, når det kommer til kalorierne. Men det betyder ikke, at det er ligeså usundt som slik.

Slik indeholder en masse tilsat sukker og E-numre, hvorimod tørret frugt også giver lidt næringsstoffer. Derudover slipper man for de kunstige tilsætningsstoffer.

Hvis man gerne bare vil være en smule sundere, kan det være en god ide  at skifte slikket ud med tørret frugt.

Vil man derimod tabe sig, skal man huske, at der er ligeså mange kalorier i den tørrede frugt og man kan derfor ikke bare spise løs af det.

Så man kan sige, at det er sundere end slik, men det skal stadig spises med måde.

14 thoughts on “Er tørret frugt mere usundt end frisk frugt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *