Billede af kvinde der drikker et glas appelsin juice.

Er der lige så meget sukker i juice som i sodavand?

Er der ligeså meget sukker i juice som i sodavand? Juice bliver tit fremhævet som det sunde alternativ til sodavand, men det er ikke tilfældet. For faktisk er der ligeså meget sukker i juice og sodavand.

Og bliver eksperterne spurgt: “Er der ligeså meget sukker i juice som i sodavand?” Er svaret entydigt.

– Juice indeholder lige så meget sukker som sodavand, fortæller ernæringsekspert Christian Bitz til DR.

Mange tror, at fordi der ikke er hvid sukker i juice, men derimod naturligt forekommende sukker fra frugten, så er det sundere. Men det er heller ikke rigtigt.

Ifølge Christian Bitz er de to typer af sukker lige skadelige, og de kan begge give fedlever og forøget risiko for type 2-diabetes i store mængder.

Er der ligeså meget sukker i juice som i sodavand?

Og Bitz er ikke den eneste ekspert der ikke er fan af juice. Preben Vestergaard, der har en kandidat i Human Ernæring fra professionshøjskolen Metropol, advarer også. Ifølge ham er det helt forkert at markedsføre juice og smoothies som sundhedsdrikke.

– Nogle kalder juice for vitaminbomber. Men det er i virkeligheden frugtsukkerbomber. Man skal ikke drikke juice for sundhedens skyld, fortæller Preben Vestergaard.

Ernæringseksperten peger især på tropejuice, der er lavet med et ekstra højt sukkerindhold, og derfor faktisk har et endnu højere sukkerindhold end almindelig sodavand.

– Man får lynhurtigt alt for mange kalorier ved at drikke juice. Du kan nemlig indtage langt flere frugter ved at drikke dem som juice, end ved at spise frugten, siger Vestergaard.

Så meget sukker er der i juice

Der er forskel på sukkerindholdet afhængigt af, hvilken juice du drikker. Men hvis du drikker et glas appelsinjuice indtager du, hvad der svarer til 10 sukkerknalder.

Sukkeret er ikke tilsat, men kommer fra appelsin, men ifølge ernæringseksperterne er der ikke nogen forskel på det hvide sukker og frugtsukker.

– Frugtsukker og sukker fra sukkerskålen er kemisk sammensat forskelligt, men de virker på kroppen på nøjagtig samme måde. Hvis man får for meget af det, kan man blive overvægtig, siger Michael René, der er levnedsmiddelkandidat fra Suhrs Videncenter, til Politiken.

Hvor meget juice må man drikke?

Juice indeholder dog stadig frugt og giver en masse gode vitaminer. Så selvom juice indeholder ligeså meget sukker som sodavand, er juicen stadig at foretrække.

– Sukkerindholdet i juice svarer til sukkerindholdet i sodavand og saftevand, men juice indeholder også vitaminer og mineraler og er derfor klart at foretrække frem for sodavand, fortæller ernæringsfaglige Karen Eriksen til Politikken, og fortsætter:

– Man bør dog maksimalt drikke et glas juice om dagen, for kostrådet lyder, at man skal slukke tørsten i vand.

Hun fortæller også, at man maksimalt må erstatte ét af de anbefalede seks stykker frugt og grønt om dagen med frugtjuice.

– Lever man sundt i øvrigt, er det i orden at drikke et glas juice om dagen. Ellers bør man nok begrænse det til et par gange om ugen, siger Karen Eriksen.

Kilde: DR & Politiken

0 thoughts on “Er der lige så meget sukker i juice som i sodavand?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *