Alt Om Sundhed: Forside » Anbefalet » Er lightprodukter sundere end almindelige?
Billede af en sodavandsautomat
Hvilken sodavand skal man vælge når man står ved sodavandsautomaten? Foto: Colourbox

Er lightprodukter sundere end almindelige?

Lightprodukter dækker over en reducering af fedt eller sukker, og det er nemt at regne ud, at det må betyde færre kalorier. Men er lightprodukter sundere end almindelige?

Faktisk er det svært at svare på. For nogle produkter skærer ned på fedtet, men tilføjer så i stedet kulhydrater.

Resultatet er, at lightproduktet faktisk ikke har færre kalorier end den originale.

Er lightprodukter sundere end almindelige?

Det er et svært spørgsmål at komme med et entydigt svar på. Nogle lightprodukter kan nemlig godt have et reduceret sukkerindhold, uden at kalorieantallet er mindre.

Det er typisk tilfældet for madvarer, der både indeholder sukker og fedt. Et godt eksempel er kager. Her vil man typisk ikke spare kalorie ved at vælge lightprodukter.

Derudover har flere undersøgelser vist, at man ofte spiser mere, når det er lightprodukter. Så det man vil kunne spare i kalorier, vil typisk blive udlignet af den større mængde man så spiser.

Lightprodukter kan også få os til at længes efter søde sager, da vi ikke får det sukker som hjernen ønsker.

Hvornår skal man så vælge lightprodukter?

Hvis man er i gang med et vægttab, kan det være en god ide at vælge lightprodukter. Især de sukkerholdige fødevarer, der næsten ikke har noget fedt såsom juice, sodavand og syltetøj.

Hvis madvaren indeholder både fedt og sukker, for eksempel kager og kiks, så vil energiindholdet typisk ikke blive mindre, ved at spise light. Derfor er det en god ide altid at kigge på varedeklarationen både på light-udgaven og den almindelige version.

Hvad er reglerne for lightprodukter?

I Danmark har vi forskellige regler for, hvornår fødevarer må sælges som lightprodukter. Reglerne afhænger af om man snakker om fedt- eller sukkerholdige produkter.

For fedtholdige produkter: Skal indholdet af fedt eller/og energi være reduceret med mindst 30% i forhold til standardvaren.

For sukkerholdige produkter: Skal indholdet af sukker eller/og energi være reduceret med mindst 30% i forhold til standardvaren.

Kilde: TV2 & Vivaa

Det kan i det hele taget være svært at gennemskue fødevarernes sammensætning. Her er endnu et eksempel, som vi forsøger at give dig svaret på – hvis du altså ikke kender det i forvejen: Er der lige så meget sukker i juice, som i sodavand?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *