Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Gigtsmerter - gode råd til at holde dig i bevægelse
Gigtsmerter
Træning kan være superhårdt, hvis man lider af gigt. Men her får du tips til mere bevægelighed i hverdagen. Foto: Alex Tran/Gigtforeningen.

Gigtsmerter – gode råd til at holde dig i bevægelse

Gigtsmerter kan dulmes med smertestillende medicin, men ved du, at træning og bevægelse kan have samme effekt? Her er tips til dagligdagen.

Gigtsmerter er desværre ofte en del af dagligdagen, når man lider af en gigtsygdom som leddegigt eller slidgigt.

Det kan være svært at finde glæden ved at løbetræne eller dyrke fitness, når det gør ondt, men mindre kan også gøre det. Træning og i det hele taget bevægelse skal nemlig gøres på en måde, så det er overkommeligt. Og så er det en god ide at sætte sig nogle mål.

Vigtigst er det at gøre sig klart, hvorfor du vil i gang med at bevæge dig mere, og hvad motivationen skal være, fortæller Trine Majlund Vestbo, der er  fysioterapeut i Gigtforeningen.

Gåture med hunden og familiebesøg

– Dit mål behøver hverken at handle om at løbe et bestemt antal kilometer eller at løfte de tungeste håndvægte. En stærk motivation kommer af at vide, hvad der er vigtigt for dig. Når du ved det, kan du sætte mål ud fra det. 

Det drejer sig ikke om at løbe et maratonløb om et halvt år eller blive topscorer på det lokale håndboldhold – snarere om at sætte realistiske mål.

– Måske er dit mål at kunne gå op ad trapperne til tredje sal og besøge familie og venner. Eller at kunne gå ture med hunden i skoven. Så lad det være dét, der er din motivation til at gennemføre og fastholde din træning. Du er mere motiveret, når du kender dine mål.

Træning kan dæmpe gigtsmerter

Flere undersøgelser peger på, at træning har samme effekt som smertestillende medicin. Dog skal træningen tilrettelægges og tilpassesalt efter, hvor mange smerter man har.

Det skal ikke være uoverskuelige træningspas, for så bliver det svært at tage sig sammen. Det samme gælder, hvis man er i en periode, hvor man har mange gigtsmerter. Her handler det om at erkende, at det ikke lige er i dag, at man går fem km. i skoven. Og at tilgive sig selv for den manglende træning.

– At det, du gør, er godt nok, også selv om du kun har overskud til det mest basale, afslutter Trine Majlund Vestbo.

3 gode råd til dig der ønsker mere bevægelse

Trine Majlund Vestbo fra Gigtforeningen og Cecilia Munk, som er psykolog på rehabiliteringscentret Sano, har disse tre råd til dig, der lider af gigt og ønsker at træne mere.

  • Når du kender dine mål til at begynde at bevæge dig mere, så er det nemmere at fastholde motivationen. Du kan finde dine mål ved at spørge dig selv: Hvad er vigtigt for mig?
  • Det hjælper på fastholdelsen, hvis du gør det sjovt og interessant at bevæge dig og træne.
  • På grund af smerter kan du måske føle dig nødsaget til at tage en pause fra træningen, men i stedet for at slå dig selv oven i hovedet, handler det om at slutte fred med, at du ikke har det samme fysiske og mentale overskud under og efter en sådan periode.

Læs også:

Du kan træne gigtsmerter væk

Facts om de populære fitnessure

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *