Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Leddegigt – symptomer og behandling
Leddegigt - også kaldet reumatoid artritis
Leddegigt - også kendt som reumatoid artritis - kan give hævede albuer, knæ og fingre og give smerter. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Leddegigt – symptomer og behandling

Leddegigt er blot en af mange gigt-sygdomme. Her kan du læse fakta blandt andet om symptomer, behandling og kostråd.

Leddegigt, reumatoid artritis, viser sig ved, at dine led gør ondt. Led som albuer, knæ og fingre kan blive hævede, røde og gøre ondt på grund af en betændelsestilstand, der optræder i alle led.

Det er ikke altid, at betændelsen er aktiv, men når den bryder ud, kan det resultere i store gener.

Sygdommen er en såkaldt autoimmun sygdom, som ikke kan helbredes men behandles. Se, hvilke symptomer du skal være opmærksomme på, og hvordan ledegigt kan behandles.

Symptomer på leddegigt

Gigtforeningen oplyser, at et af de mest fremtrædende symptomer på gigtsygdommen er morgenstivhed: ‘Det kan være svært at komme i gang, og stivheden kan vare flere timer’. Desuden kan du have følgende symptomer:

  • Ledsmerter både når betændelse blusser op og på sigt, hvis brusken mellem leddene er slidt ned.
  • Hævede led på grund af betændelse i leddene.
  • Træthed er et meget kendt symptom, da mange bliver ekstremt trætte. Endnu vides ikke helt hvorfor, men en forklaring kan være, at kroppen hele tiden er i gang med at producere celler og betændelsesstoffer.
  • Vægttab og feber kan også skyldes kroppens fremstilling af betændelsesstoffer samt den overvældende træthed, nogen føler.
  • Føleforstyrrelser i fingre, fødder og hænder kan komme, fordi betændelsen trykker på nerver.
  • Gigtknuder særligt på fingre og albuer opstår som regel, når sygdommen allerede er diagnosticeret. De viser sig som runde fortykninger for eksempel på knoerne.

Sådan kan gigten behandles

Jo før, desto bedre. Det er mottoet i forhold til at få behandling mod leddegigt. Man kan ikke kurere gigten, men der findes medicin, som kan dæmpe betændelsen for eksempel Methotrexat.

Methotrexat er et langsomt virkende middel, som af og til skal tages sammen med anden langsomt virkende medicin. Nogle skal også have smertestillende samt hurtigtvirkende midler, som indeholder binyrebark. Ifølge sundhed.dk får ca. hver tredje leddegigt-patient en operation eller flere.

Desuden er der en række behandlere som ergoterapeuter og fysioterapeuter, der kan hjælpe i hverdagen med leddegigt. Varme bade, svømning, træning af muskler og sund kost er også givende.

Hvis du vil vide om behandling af leddegigt, kan du læse mere på Gigtforeningens hjemmeside.

Kilder: Gigtforeningen, Sundhed.dk m.fl.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *